Onkologjia

Kanceri kolorektal i moshave të reja - shqetësim i ri për onkologët

Në vitin 2012, pak ditë pas lindjes së fëmijës së saj të tretë, Katie Rich filloi të kishte dhimbje të forta nën brinjën e djathtë. Kur i tregoi mjekut në kontrollin pas lindjes, mjeku mendoi se dhimbja mund të ishte lidhur me kolecistën.Në fakt, një eko abdominale evidentoi një njollë sa një ...
Lexo më shumë...

A mund ta parandalojmë kancerin e stomakut?

Kanceri i stomakut është kanceri i 4të më i shpeshtë në Shqipëri.Viti 2020 Shqipëri ⤵️Raste të reja: 468Vdekje: 385Asnjëherë nuk mund ta parandalojmë plotësisht një kancer stomaku por mund të bëjmë shumë gjëra për të ulur riskun për zhvillim të tij.1️⃣ Bëni kujdes për ulçerat në stomak. ...
Lexo më shumë...

Çfarë duhet të dini për informacionet online mbi kancerin?

Kërkimi i informacionit online për kancerin është pa dyshim shumë komod. Ndihmon në të kuptuarit e diagnozës dhe trajtimit. Ndonjëherë shërben edhe për të gjetur persona ose grupe suporti që janë duke kaluar eksperiencë të ngjashme.Por, kërkimi informacionit online mund të jetë një thikë me dy ...
Lexo më shumë...

Cili është roli i testeve gjenetike në kancerin e mushkërsië?

Testet gjenetike luajnë një rol të rëndësishëm në diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit të mushkërisë. Këto teste shërbejnë për identifikimin e disa mutacioneve gjenetike, që i mundësojnë qelizës kanceroze rritjen dhe zhvillimin. Në rast identifikimi të këtyre mutacioneve, pacienti mund të ...
Lexo më shumë...

Dhimbja e kyçeve: Efekt anësor i shpeshtë pas trajtimit për kancer gjiri

Kur mendon për dhimbjen e kyçeve të shkon mendja te artriti, por edhe pse artriti është shkak i shpeshtë për dhimbjen e kyçeve, ka edhe arsye të tjera që mund të shkaktojnë dhimbjen. Psh. dhimbja e kyçeve mund të jetë si pasojë e trajtimit për kancer. Ky është një shqetësim veçanërisht i shpeshtë ...
Lexo më shumë...

Citologjia e nodusit të tiroides - FNA e tiroides

Noduset e tiroides janë të shpeshta dhe rreth 90% e tyre kanë natyrë plotësisht beninje. Megjithatë, vlerësimi i detajuar i tyre është i rëndësishëm për të përjashtuar mundësinë e një kanceri të tiroides. Vlerësimi duhet të bëhet duke përdorur disa metoda vlerësuese klinike si vlerësimi me palpim, ...
Lexo më shumë...

Si shfaqet kanceri i gjirit në moshat e reja?

Kanceri i gjiri shfaqet më shpesh në gratë mbi moshat 50 vjeç por mund të shfaqet edhe ne moshat e reja. Sa i shpeshtë është kanceri i gjirit në moshat e reja?Kur themi mosha të reja, studimet i referohen zakonisht moshave nën 35, 40 ose 45 vjeç. Sipas të dhënave në Shqipëri, për vitin 2020 u ...
Lexo më shumë...

Parandalimi i kancerit të girit në gratë me risk të lartë

Kanceri i gjirit është kanceri më shpeshtë në gra dhe incidenca vazhdon të rritet. Shumë zbulime dhe përmirësime në modalitetet e trajtimit kanë reduktuar vdekshmërinë nga kjo sëmundje, veçanërisht në vendet e zhvilluara, gjë që jo gjithmonë reflektohet edhe në vendet në zhvillim. Parandalimi i ...
Lexo më shumë...

Ç`duhet të dini para fillimit të kimioterapisë?

Të shkosh për një seancë kimioterapie nuk është një eksperiencë e këndshme, me të drejtë mund të ndjeni ankth, të jeni të frikësuar dhe të trishtuar - të gjitha këto janë më se normale. Nëse është seanca juaj e parë, mund të ndiheni edhe më shumë nervoz duke mos e ditur se çfarë ju pret. Shumë ...
Lexo më shumë...

Si mund të ndihmojnë testet gjenetike në trajtimin e kancerit?

Barnat që përdoren për trajtimin e kancerit fokusohen kryesisht në lokalizimin e tumorit në trup. Përveç eliminimit të qelizave kanceroze, këto barna dëmtojnë edhe një pjesë të qelizave të shëndetshme. Duke qenë se trajtimi i kancerit me modelitetet e deritanishme të trajtimit si kimioterapia, ...
Lexo më shumë...

Si të kuptosh riskun tënd për melanomë?

Ndër personat me risk të lartë  për melanomë, ata që bëjnë kontrolle periodike të lëkurës dhe dinë të bëjnë vet-ekzaminim të lëkurës, kanë më shumë mundësi të diagnostikojnë në kohë melanomën, në stadin kur ende është e kurueshme.Kush ka më shumë risk për të zhvilluar një melanomë?Kanceri i lëkurës ...
Lexo më shumë...

Si e ndikojnë kontraceptivët oralë riskun për kancer

Çfarë janë kontraceptivët oralë?Kontraceptivët oralë janë medikamente që përmbajnë hormone të cilët merren nga goja për të shmangur shtatzëninë. Ato parandalojnë shtatzëninë duke frenuar ovulimin dhe duke parandaluar që sperma të penetrojë përgjatë cerviksit. Megjithatë, mjekët i përshkruajnë ato ...
Lexo më shumë...

Çfarë duhet te dimë për lidhjen e kancerit me dietën?

Kanceri nuk është një sëmundje por një kompleks sëmundjesh të cilat mund të kenë shumë shkaqe, që nga ato gjenetiket deri te ekspozimi ndaj toksinave të ndryshme. Dieta jonë e përditshme mund të luaj gjithashtu një rol për zhvillimin ose jo të kësaj sëmundjeje.Studimet kanë treguar se rreth 20% e ...
Lexo më shumë...

Menaxhimi i efekteve anësore të trajtimit të kancerit - Diarreja

Kimioterapia dhe rrezatimi janë modalitete të trajtimit të kancerit, të cilat eliminojnë qelizat kanceroze. Megjithatë, përgjatë këtij procesi, ato njëkohësisht dëmtojnë edhe qelizat e shëndosha. Qelizat e shëndosha më shpesh të prekura janë ato shtresave mbrojtëse si mukoza e gojës ose traktit ...
Lexo më shumë...

Kanceri i prostatës dhe osteoporoza

kanceri i prostates
Kanceri i prostatës është një ndër llojet më të shpeshtë të kancerit. Trajtimi varet nga shumë faktorë, si agresiviteti i kancerit, gjendja e përgjithshme e pacientit dhe benefitet krahasuar me efektet anësore, të cilat duhen vlerësuar individualisht për çdo person. E megjithatë, një ndër trajtimet ...
Lexo më shumë...

Kanceri i mushkërive - shkaqet dhe simptomat

Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri në gjithë botën. Duhanpirësit kanë riskun më të lartë për kancer të mushkërive, megjithatë, kanceri i mushkërive mund të ndodhë edhe në persona jo-duhanpirës. Risku për kancer të mushkërive rritet me kohën dhe me numrin e cigareve të ...
Lexo më shumë...

Llojet e imunoterapisë në trajtimin e kancerit të mushkërisë

Qelizat kanceroze janë unike për këdo që diagnostikohet me këtë sëmundje. Kjo është arsyeja pse trajtime të reja për kancerin e mushkërisë shënjestrojnë pjesë specifike të gjeneve ose të sistemit imunitar, të cilat ndryshojnë ose pësojnë mutacione.Ky lloj i ri trajtimi, i quajtur imunoterapi, ...
Lexo më shumë...

Kanceri i mitrës - Çfarë duhet të dimë?

Çfarë është kanceri i mitrës?Kanceri i mitrës ndodh kur qeliza normale të mitrës shndërrohen në qeliza malinje, të cilat rriten dhe shumohen në mënyrë të pakontrolluar. Mitra përbehet nga dy shtresa, shtresa e brendshme - hollë dhe shtresa e jashtme - e trashë (Figura 1.).Figura 1.Janë disa lloje ...
Lexo më shumë...

Kanceri i gjirit - 12 pyetje për onkologun tuaj

Pasi ke dëgjuar fjalinë se “është kancer gjiri”, është e vështirë të fokusohesh në gjërat që do të vijnë pas. Pa dyshim që je e frikësuar dhe në mendjen tënde ka 100 mendime njëkohësisht. Sigurisht, nuk je e përgatitur - askush nuk është, ndaj është shumë e vështirë të vazhdosh bisedën në lidhje më ...
Lexo më shumë...

Cilat janë simptomat e tumorit në tru?

Si çdo pjesë tjetër e trupit, edhe truri mund të zhvillojë tumor - i cili ndodh kur një qelizë rritet pa kontroll dhe formon një masë solide. Meqenëse truri ka shumë lloje të ndryshme qelizash, edhe llojet e tumoreve mund të jenë të ndryshme. Disa mund të jenë kancer e të tjera jo. Disa rriten më ...
Lexo më shumë...

Çfarë janë mutacionet gjenetike të kancerit të gjirit?

Mutacionet gjenetikeNëse vuani nga kanceri i gjirit, me shumë mundësi kancerin nuk e keni të trashëguar. Në shumicën e rasteve, gjenet që çojnë në sëmundje, pësojnë ndryshime përgjatë jetës të cilat nuk janë të trashëguara. Por në 5-10% të rasteve, mund të jenë si pasojë e një mutacioni të ...
Lexo më shumë...

Ç`duhet të dimë për kancerin e mëlçisë?

Si zhvillohet?Mëlçia juaj punon shumë për ju, filtron gjakun dhe metabolizon ushqimet. Është një ndër organet më të mëdha dhe më të rëndësishëm. Kanceri i mëlçisë zhvillohet kur disa qeliza rriten dhe shumohen në mënyrë të pakontrolluar, në këtë mënyrë formojnë një tumor. Tumori më pas, ndikon edhe ...
Lexo më shumë...

Si të ulim riskun për kancer?

Kanceri është shkaku kryesor i vdekjeve në botë, por sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, 1 në 3 raste mund të parandalohen. Sigurisht që nuk ka një ilaç magjik që t`ju mbaj larg nga kanceri, por ka gjëra që mund të bëni për të përmirësuar shanset tuaj të ndeshjes me këtë sëmundje.Rënia në ...
Lexo më shumë...

Ç`duhet të dimë për kistet e gjirit?

Kistet e gjirit janë qese të mbushura me likuid, të cilat në përgjithësi kanë natyrë beninje. Mund të ndodh të keni një ose më shumë kiste, në njërin ose të dy gjinjtë. Shpesh përshkruhen sit ë rrumbullakëta ose ovale më konture të rregullta. Në prekje, kistet e gjirit ngjasojnë më një kokërr ...
Lexo më shumë...

Unë jam një kirurge me kancer gjiri - ja çfarë duhet të dini për trajtimin

Si kirurge-onkologe që jam, merrem çdo ditë me paciente me kancer gjiri. Por kur dëgjova për herë të parë se edhe vetë vuaj nga kanceri i gjirit, u gjenda në një shok total. Ishte viti 2017. Askush nuk e ndjen veten të përgatitur të përballet me këtë diagnozë.Zbulova një gjëndër në gjirin tim të ...
Lexo më shumë...

Demonizimi i mishit të kuq dhe kanceri

Nëse ka një çështje që nxit gjithmonë debat kur flitet për dietën e shëndetshme dhe riskun për kancer, është mishi i kuq. Frika e lidhur me mishin e kuq në vitet e fundit është ngulitur në mendjen tonë për shumë arsye, që nga cilësia e mishit, origjina e tij dhe kushtet në të cilat janë rritur ...
Lexo më shumë...

Niveli i ulët i f-PSA-së dhe kanceri i prostatës

Të gjithë burrat që bëjnë kontroll të përvitshëm të prostatës janë të qartë se nëse diçka nuk shkon në ekzaminim fizik duhet t`i nënshtrohen një analize laboratorike. Një tjetër opsion është kryerja e biopsisë, por analiza laboratorike që mat nivelin e PSA-së është jo invazive dhe më e thjeshtë....
Lexo më shumë...

Rekomandimet e fundit mbi stilin e jetesës dhe parandalimin e kancerit

Shoqata Amerikane e Kancerit ka publikuar së fundmi udhëzuesit me rekomandimet e detajuara mbi dietën dhe aktivitetin fizik për parandalimin e kancerit.Rekomandimet kryesore kanë qenë të fokusuara rreth ruajtjes së një peshe trupore të shëndetshme, të qenit aktiv përgjatë jetës, dietës së ...
Lexo më shumë...

Trajtime të reja përmirësojnë prognozën në pacientët me melanomë të lëkurës.

Melanoma kutane, e njohur edhe si melanoma malinje, është lloji më i agresiv i kancerit të lëkurës, e cila ka potencialin të përhapet edhe në pjesë të tjera të trupit. Edhe pse melanoma përbën vetëm 1% të llojeve të kancerit të lëkurës, është përgjegjëse për më shumë se 90% të vdekjeve nga kanceri ...
Lexo më shumë...

Bukuria toksike – A rrezikojnë shëndetin produktet e kujdesit personal?

Mesatarisht, gratë përdorin rreth 12 lloje të ndryshme produktesh të kujdesit personal në ditë – larës për fytyrën dhe flokët, balsam për flokët, bojë për flokët, parfum, kremra për fytyrën, krem trupi, manikyr, make-up etj.Por, po t`i hidhni një sy etiketës së përbërësve, do të shikoni një kokteil ...
Lexo më shumë...

Kanceri dhe COVID-19: Çfarë duhet të dini?

Informacion për pacientët me kancer, të mbijetuarit dhe familjarët.Që nga fillimi i krizës së COVID-19, një gjë ka qenë e qartë gjithmonë: Personat me sistem imunitar të dobësuar kanë risk më të lartë. Në këtë popullatë përfshihen edhe pacientët me kancer. Pse pacientët me kancer janë më të ...
Lexo më shumë...

Kanceri renal: faktorët e riskut dhe trajtimet e reja

Si një sistem filtrimi kompleks, veshkat filtrojnë rreth gjysmë filxhani gjak çdo minutë, duke izoluar mbetjet dhe duke rikthyer mineralet dhe nutrientët në qarkullimin e gjakut.Karicnoma me qeliza renale (RCC), një kancer që zhvillohet nga tubulat renale, është lloji më i shpeshtë i kancerit renal ...
Lexo më shumë...

Kanceri i kolonit: Çfarë duhet të dini (në çdo moshë)

Marsi është muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e kolonit. Në vitet e fundit, të dhënat kanë treguar një trend shqetësues – më shumë mosha të reja po diagnostikohen me kancer të kolonit në krahasim me vitet e shkuara.Fatmirësisht, kanceri i kolonit jep disa shenja paralajmëruese të cilat ...
Lexo më shumë...

Çfarë janë tumoret e trurit dhe nga se shkaktohen?

Tumori i trurit është një rritje e qelizave jo normale dhe jo të shëndetshme të trurit. Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të tumoreve të trurit. Disa prej tyre janë jo-kanceroze (beninje) dhe disa të tjera janë kanceroze (malinje). Tumoret e trurit mund të kenë fillesën në tru (tumoret primare të ...
Lexo më shumë...

Shenjat e kancerit mund të shfaqen vite ose dekada më para diagnostikimit.

Shenjat e para të kancerit mund të shfaqen vite ose dekada para diagnostikimit me kancer, kjo sipas studimit më gjithëpërfshirës deri më sot mbi mutacionet gjenetike që shkaktojnë transformimin e qelizave të shëndetshme në qeliza malinje.Të dhënat e marra nga 2500 mostra tumori të 38 llojeve të ...
Lexo më shumë...

Mushkëritë e dëmtuara nga duhanpirja, mund të shërohen.

Duhanpirësit mund të kthejnë kohën mbrapa për mushkëritë e tyre nëse arrijnë të mposhtin zakonin, pasi një studim i fundit ka treguar se qeliza të shëndetshme zëvendësojnë qelizat e dëmtuara nga duhanpira me prirje më të lartë për kancer. Ky studim i publikuar së fundmi në revistën Nature, sjell më ...
Lexo më shumë...

A duhet t`ju shqetësojë dhimbja e gjirit?

Për shumë gra, dhimbja e gjirit mund të kthehet në një shqetësim pasi shpesh i bën të mendojnë për kancerin e gjirit. Në fakt, nuk presim që gjiri të jetë i dhimbshëm, ndaj kur ndodh ngrihen pyetjet mbi çka mund të jetë duke e shkaktuar atë.Si fillim duhet të dini se: dhimbjet e gjirit janë shumë ...
Lexo më shumë...

Kur janë limfonodujtë e zmadhuar në qafë një shenjë e kancerit?

Limfonodujtë e zmadhuar të qafës zakonisht nuk janë arsye për shqetësim të madh, por ja çfarë duhet të dini nëse jeni të rrezikuar.Ky është sezoni i hunëve të bllokuara dhe infeksioneve të fytit, e sigurisht ato mund të shoqërohen edhe me zmadhim të limfonodujve të qafës. Ndaj në më të shumtën e ...
Lexo më shumë...

Sapo jeni diagnostikuar me kancer të prostatës? Po tani?

Të dëgjosh fjalën kancer të sjell në mëndje gjëra si kimioterapia, kirurgjia, rrezatimi. Por kur bëhet fjalë për kancerin e prostatës, kini kurojo – sepse këto gjëra mund të mos jenë pjesë e të ardhmes suaj. Sigurisht, e ardhmja juaj do të ketë vendime shumë të rëndësishme, të cilat ju do t`i ...
Lexo më shumë...

Sa të rrezikuar jeni për kancer vezike dhe si mund të ulni riskun?

Me moshën vjen urtësia dhe eksperienca por fatkeqësisht dhe risku më i lartë për kancer vezike urinare. Sigurisht, kanceri i vezikës mund të ndodh në çdo moshë, por risku rritet ndjeshëm në burra të moshuar dhe haset shumë më pak në burra dhe gra të rinj.Koha na jep më shumë gjasa të ekspozohemi ...
Lexo më shumë...

Vitamina D – Cili është roli i saj në parandalimin e kancerit të gjirit?

A jeni duke marr mjaftueshëm vitaminë D? Ndër të tjera, disa studime kanë treguar se mungesa e vitaminës D mund të rris riskun për kancer gjiri.Çfarë thonë studimet për vitaminën D?Vitamina D është një ko-faktor në shumë procese të trupit të njeriut. Por shumë njerëz nuk marrin mjaftueshëm vitaminë ...
Lexo më shumë...

Pse mua?

“Pse mua?” Është një pyetje që shpesh shoqërohet me “Unë ha ushqime të shëndetshme, bëj ushtrime, nuk kam pirë kurrë cigare dhe ndërkohë nuk kuptoj pse më ndodhi pikërisht mua.”Të gjithë do të donim ta dinim se cfarë e shkakton kancerin, por në fakt nuk mund të themi me siguri asgjë. Si, pse, ku ...
Lexo më shumë...

Çfarë është biopsia e gjirit?

Biopsia e gjirit është një procedurë gjatë së cilës merret një mostër indi nga gjiri dhe dërgohet në një laborator anatomo-patologjik për të kryer teste të tjera diagnostikuese.Biopsia e gjirit është një mënyrë për të vlerësuar zona të dyshimta në gji dhe për të përcaktuar nëse kemi të bëjmë me një ...
Lexo më shumë...

Çfarë duhet të dini për kimioterapinë?

Onkologët e rekomandojnë kimioterapinë si trajtim për kancerin. Kimioterapia përdor barna që eliminojnë qelizat kanceroze dhe parandalon rritjen e shumimin e tyre.Disa kimiopreparate kanë shume efekte anësore por nëse mjekët rekomandojnë kimioterapinë si alternativë për trajtimin e kancerit do të ...
Lexo më shumë...

Imunoterapia - e ardhmja e trajtimit të kancerit

Si një onkologe, asgjë nuk më bën më shumë të lumtur se sa të gjej një terapi që funksionon për pacientët e mi. Ndaj jam veçanërisht e gëzuar kur dëgjoj për arritjet mbi imunoterapinë, një lloj trajtimi që nxit vet sistemin imunitar të identifikoj dhe luftoj qelizat kanceroze. Zhvillimet në ...
Lexo më shumë...

Koha e trajtimit vlen për mbijetesën nga kanceri i gjirit.

Pacientët të cilët i janë nënshtruar kimioterapisë më vonë se 120 ditë nga diagnostikimi me kancer gjiri kanë pasur mbijetesë më të ulët se pacientët të cilët i janë nënshtruar kimioterapisë jo më vonë se 120 ditë nga diagnostikimi. Të dhënat janë publikua në një analizë të madhe retrospektive, të ...
Lexo më shumë...

A vlejnë testet screening për kancerin e pankreasit? - Rekomandimet e fundit.

Sipas rekomandimeve të fundit, të publikuara në JAMA, është rikonfirmuar mos kryerja e ekzaminimeve depistuese për kancerin e pankreasit në personat asimptomatikë, duke konkluduar se benefitet potenciale nga Screening-u nuk i tejkalojnë dëmet që mund të shkaktohen.Këto rekomandime nuk janë të ...
Lexo më shumë...

Çfarë është biopsia?

Biopsia është një test i cili përdoret për të kontrolluar për shenja të sëmundjes. Mjeku merr një mostër të vogël të indeve ose qelizave nga një zonë e trupit ku mund të keni kancer, infeksion ose një problematikë tjetër shëndetësore. Mostra dërgohet në një laborator ku shihet për qeliza të cilat  ...
Lexo më shumë...

Kanceri testikular: 5 gjëra që çdo burrë duhet të dijë

Kur flitet për kancerin testikular, ndërhyrja e hershme është shumë e rëndësishme. Ja 5 gjërat që çdo burrë duhet të dijë mbi këtë sëmundje:Kanceri testikular mund të kurohetEdhe pse diagnoza e kancerit është gjithmonë shumë serioze, lajmi i mirë është që kanceri testikular është i kurueshëm në 95% ...
Lexo më shumë...

Limfoma Jo-Hodgkiniane. Çfarë duhet të dimë?

Çfarë është?Limfoma jo-Hodgkiniane është një kancer që e ka fillesën në sistemin limfatik të trupit. Është e ndarë në shumë lloje dhe shpesh edhe mjekët e kanë të vështirë të kuptojnë diferencat mes tyre. Kryesisht shfaqet në adultë por mund të haset shumë shpesh edhe në fëmijë. Nuk është shumë e ...
Lexo më shumë...

7 llojet më të kurueshëm të kancerit

Edhe pse ende nuk ka një kurë për kancerin, diagnostikimi dhe trajtimi i sëmundjes në stad të hershëm mund të ndryshojë ndjeshëm të ardhmen e personave me këtë sëmundje. Kanceri është një sëmundje që shkaktohet nga rritja dhe shumimi i pakontrollueshëm i qelizave ne një organ të caktuar të trupit. ...
Lexo më shumë...

Cilat medikamente mund të parandalojnë kancerin e gjirit?

Shumë faktorë mund të rrisn risku për kancer të gjirit, perfshirë këtu mosha, historia familjare, apo formacione të mëparshme prekanceroze si Karcinoma lobulare in situ (LCIS) apo hiperplazitë atipike.Duke u bazuar në një vlerësim të hollësishëm të riskut, mjeku mund të rekomandojë terapi ose ...
Lexo më shumë...

7 shenja të kancerit të stomakut

Kur mendojmë pë r kancerin e stomakut, shpesh e lidhim me dhimbjen e stomakut, por dhimbja e stomakut nuk është një ndër simptomat e hershme të kancerit të stomakut.Simptomat e hershme të kancerit të stomakut janë zakonisht shumë të lehta dhe shumë të vështira për t`i vënë re. Disa prej tyre mund ...
Lexo më shumë...

5 gjëra që duhet të bëni para se të filloni trajtimin për kancer

Nëse sapo keni mësuar se do t`ju duhet t`i nënshtroheni trajtimit për kancer, janë disa gjëra që duhet të bëni para se të filloni trajtimin, në mënyrë që të jeni të përgatitur për cfarë do të ndodh në vazhdim. 1. Pyesni mjekun tuaj se cili mund të ishte skenari më i mirë dhe më i keq i sëmundjes ...
Lexo më shumë...

A mund dieta të rrisë mbijetesën në kancerin e gjirit?

Të hash më shumë perime, fruta dhe drithëra dhe të reduktosh sasinë e yndyrave, redukton në mënyrë sinjifikative riskun për vdekje nga kanceri i gjirit në gratë postmenopauzante. Ky është rezultati i një prej studimeve që do të prezantohet këtë vit në konferencën onkologjike të ASCO (American ...
Lexo më shumë...

Dilema e kancerit të prostatës: Ta trajtosh apo ta mbash në ndjekje?

Për shumë njerëz ideja e të mbajturit në ndjekje një kancer i cili është diagnostikuar në kohë, kur ende është e mundur të kryhet nje ndërhyrje kirurgjikale, mund të duket e guximshme dhe shpesh e paarsyeshme. Kur bëhet fjalë për kancerin e prostatës, mundësia e të mbajturit në ndjekje me kontrolle ...
Lexo më shumë...

Çfarë duhet të dijë çdo grua për depistimin e kancerit të gjirit - shpjegon mjekja onkologe Kleida Mati

Kohët e fundit, udhëzimet ndërkombëtare mbi depistimin e kancerit të gjirit nuk janë shumë të ngjashme dhe kjo e bën përzgjedhjen e planit më të mirë për depistim të kancerit të gjirit në çdo grua të vështirë.Mjekja onkologe Kleida Mati shpjegon se kur është koha e duhur për çdo grua të diskutojë ...
Lexo më shumë...

Çfarë është "Truri i Kimios"?

Kimioterapia ndihmon të mundësh kancerin por efektet anësore janë pothuajse të sigurta. Është shumë e shpeshtë që pas trajtimit me kimioterapi të keni një mendje të turbullt që njihet si “Truri i Kimios”. Ky efekt mund të ndodh gjatë ose pas trajtimit me kimioterapi. Ndoshta mund të harroni emrat ...
Lexo më shumë...

Kanceri i stomakut - parandalimi dhe simptomat

Kanceri i stomakut e ka fillesën nga qelizat e shtresës së brendshme (mukoza) të stomakut. Sëmundja kryesisht zhvillohet ngadalë, për disa vite. Me zhvillimin e sëmundjes, qelizat kanceroze përhapen në gjithë shtresat e stomakut dhe mund të prekin edhe organet përreth si mëlçinë dhe pankreasin. ...
Lexo më shumë...

Melanoma - Çfarë duhet të dimë?

Melanoma është kanceri më i rrezikshëm i lëkurës, i cili zhvillohet nga melanocitet - qeliza të lëkurës që prodhojnë melaninë (pigmenti që i jep ngjyrë lëkurës). Melanoma përveçse në lëkurë, mund të shfaqet edhe ne sy, thonj, gjenitale dhe organe të brendshme si intestini.Shkaku kryesor për ...
Lexo më shumë...

Kanceri i vezoreve - Çfarë duhet të dimë?

Çfarë është kanceri i vezoreve? Studimet tregojnë se ai që njihet si kanceri i vezoreve, fillesën e ka në fakt, në tubin e fallopit dhe më pas zhvendoset në vezore. Kanceri i ovarit shpesh diagnostikohet në fazat e tij të vonshme, në kohën kur është përhapur në pelvis dhe abdomen. Por nëse ...
Lexo më shumë...

Kanceri i mushkërive – A mund të diagnostikohet në kohë?

Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri si në burra dhe në gra. Por nuk ka qenë gjithmonë kështu. Para përdorimit masiv të duhanit, kanceri i mushkërive ka qenë i rrallë. Aktualisht, duhanpirja shkakton 9 nga 10 vdekje nga kanceri i pulmonit, ndërkohë radoni, ndotja e ajrit ...
Lexo më shumë...

Fibroadenomat - A janë të rrezikshme?

fibroadenoma shqip
Nëse jeni diagnostikuar me një fibroadenome, nuk duhet të frikësoheni. Nuk është kancer. Këto formacione janë ndër sëmundjet më të shpeshta beninje të gjirit. Në shumicën e rasteve ato mund të reduktohen dhe zhduken pa nevojën e ndërhyrjeve mjekësore. Çfarë janë fibroadenomat? Fibroadenomat ...
Lexo më shumë...

Limfedema në kancerin e gjirit - si mund të parandalohet?

Limfedema është një ënjtje jo normale që mund të ndodh në krah, duar, gji ose kraharor, si pasojë e kirurgjisë së gjirit ose trajtimit me radioterapi në atë regjion. Limfedema mund të shfaqet muaj ose disa vite pas trajtimit. Limfa është një masë e lëngshme me përmbajtje kryesisht proteinash dhe ...
Lexo më shumë...

Kanceri i prostatës - A jeni të riskuar?

1 në 8 meshkuj do të zhivllojë kancer të prostatës gjatë jetës. Burrat e moshuar dhe ata me histori familjare për kancer të prostatës kanë risk më të lartë. Cilët janë faktorët predispozues për zhvillim të kancerit të prostatës? Mosha Kanceri i prostatës prek më shpesh personat mbi 50 vjec ...
Lexo më shumë...

Pagjumësia - shumë e shprehur në personat me kancer

Një studim*, së fundmi ka treguar se pothuajse gjysma e pacientëve me kancer vuajnë nga shenja të pagjumësisë dhe shumë prej tyre kanë çrregullime të gjumit që zgjasin për të paktën 1 vit. Në përgjithësi, me zhvillimin urban problemet e pagjumësisë janë shumë të shprehura dhe personat me ...
Lexo më shumë...

Roli i dietës në kancerin e gjirit

Çfarë hamë ndikon në peshën tonë dhe obeziteti është i lidhur me riskun për kancer gjiri. Për gratë me kancer gjiri, disa kile më shumë rrisin riskun për rekurrencë të sëmundjes. Nëse zgjidhni një dietë të shëndetshme: të pasur me perime, drithëra, mish pule, peshk – ju rrisni mundësinë për të ...
Lexo më shumë...

Kanceri i laringut: Çfarë duhet të dimë?

Çfarë është kanceri i laringut? Kanceri i laringut është një lloj kanceri i fytit. Ndodh kur qelizat e shëndetshme të laringut transformohen në qeliza jo të shëndetshme dhe shumohen pa kontroll. Laringu është organ i vendosur në pjesën e sipërme të aparatit të frymëmarrjes. Në laring janë të ...
Lexo më shumë...

Kanceri: 8 mitet më të zakonshme

Mitet dhe keqkuptimet më të shpeshta për kancerin.Disa ide popullore janë të njohura mbi shkaqet dhe përhapjen e kancerit. Edhe pse shkencërisht të gabuara, ato shpesh bëjnë kuptim, kryesisht nëse janë të bazuara në teori të vjetra popullore. Por koncepte të gabuara mbi kancerin shpesh mund të ...
Lexo më shumë...

Kanceri i pankreasit: Çfarë duhet të dimë?

Kanceri i pankreasit
Çfarë është kanceri i pankreasit? Kanceri i pankreasit ndodh kur qelizat normale të pankreasit kthehen në qeliza jo normale dhe rriten e riprodhohen pa kontroll. Pankreasi është një organ që gjendet pas stomakut. Ai prodhon hormone dhe enzima të cilat ndihmojnë trupin të tresë ushqimet. Cilat janë ...
Lexo më shumë...

Kanceri i gjirit dhe mutacioni në gjeni përgjegjës BRCA. A mund të jeni mbartës?

Kanceri i gjirit - mutacioni BRCA
Kur duhet të bëjmë testin për mutacionin në gjenin BRCA?Testi gjenetik i BRCA është një analizë gjaku, në të cilën analizohet ADN për prezencën e mutacioneve të dëmshme në gjenet e lidhura me riskun për kancer gjiri – BRCA1 dhe BRCA2. Gratë të cilat kanë trashëguar këtë mutacion në këto gjene kanë ...
Lexo më shumë...

A jeni të rrezikuar nga kanceri i zorrës së trashë?

Kanceri i zorres se trashe
Kanceri i zorrës së trashë (kolonit) - Çfarë duhet të dimë?Kanceri i zorrës së trashë ose siç njihet ndryshe kanceri i kolonit, në përgjithësi, nis si formacione beninje të quajtura polipe adenomatoze. Me kohën, disa prej këtyre polipeve mund të transformohen ne lezione malinje. Polipet mund të ...
Lexo më shumë...

Kur duhet të kërkoni një opinion të dytë?

Kanceri - MIA Clinic
Kanceri i gjirit. Historia e Anilës.         ​​​​​​​Pasi u diagnostikua me kancer gjiri në vitin 2004, Anila duhej të konsultohej me një onkolog për trajtim të mëtejshëm. Ajo caktoi një takim me një onkolog që kirurgu i saj i kishte rekomanduar.“Ky onkolog ishte aq shumë i fokusuar te kimioterapia ...
Lexo më shumë...

Kanceri i gjirit: Çfarë duhet të dini

Kanceri i gjirit - MIA Clinic
Kanceri i gjirit është lloji më i hasur i kancerit te femratNë Shqipëri, kanceri i gjirit është kanceri që haset më shpesh te gratë me rreth 450-500 raste të reja çdo vit dhe zë vendin e parë ndër shkaqet e vdekjeve nga kanceri tek femrat. Arsyeja kryesore për këto shifra është diagnoza e vonshme, ...
Lexo më shumë...

Etiketa

Analiza gjenetikeAnalizat gjenetike per kancerin e gjiritAnastrazoleATMBiopsibiopsi e tiroidesBiopsiaBiopsia e gjiritBiopsia likuideBRCA1BRCA1/BRCA2BRCA2CDH1citologji e tiroidesCitologjia e gjiritCoronavirusCOVID-19crregullimet e gjumitDepistimi i kancerit kolorektalDepistimi i kancerit te gjiritdepistimi i kancerit te mushkeriveDhimbja e gjiritDhimbje kokeDiagnostikimi i hershem i kanceritDiagnostikimi i kanceritDiarreDieta anti-kancerdieta ne kancerin e gjiritDr GoogleDuhanpirjaefekte anesore te mastektomiseEfektet anesore te kimioterapiseEko e gjiriteko e tiroidesExmestanef-PSAFaktoret e riskut per kancer vezikeFaktoret e riskut per kancerin e stomakutFaktoret e riskut te kancerit renalFece gjak okultfibroadenomaFibroadenoma shqipgjak ne feceGjendrat limfatike ne qafeGliomaHCCHepatokarcinomaHER2ImunoterapiImunoterapiaInformacionet onlineInhibitore te aromatazesjashteqitje me gjakKancer gjirikancer i tiroidesKancer i zorresKancer kolorektalKancer prostateKancer pulmoniKancer rektiKancer stomakukancerikanceri dhe celularetkanceri gastrikKanceri gjinekologjikKanceri i endometritkanceri i fytitkanceri i gjiritKanceri i gjirit ne moshat e rejaKanceri i kolonitkanceri i laringutkanceri i lekuresKanceri i melciseKanceri i mitresKanceri i Mushkerisekanceri i mushkerivekanceri i ovaritkanceri i pankreasitKanceri i postateskanceri i prostatesKanceri i prostates me risk te uletKanceri i prostates shkaqetKanceri i qafes se mitreskanceri i stomakutkanceri i testikujveKanceri i tiroidesKanceri i veshkesKanceri i vezikeskanceri i vezorevekanceri i zorrësKanceri i zorres se trasheKanceri kolorektalkanceri laringealKanceri pulmonarKanceri renalKanceri testikularkeqkuptimet mbi kancerinkimioterapiaKimioterapia e gjiritKimioterapia efektetKimioterapia pasojatKimioterapia per kancerin e gjiritKistet e gjiritKolonoskopiKolonoskopiaKontraceptivet oraleKujdesi personalLetrozolelimfedemaLimfomaLimfoma HodgkinianeLimfoma Jo-HodgkinianeMamografiaMastopatia fibrocistikeMeduloblastomamelanomaMeningeomaMetastazat ne truMishi i kuq dhe risku per kancermitet mbi kancerinMungesa e vitamines DMutacione gjenetikeMutacionet gjenetike ne kancerMutacionet gjenetike te kancerit te gjiritMutacionet ne kancerMutacioni BRCANGSnishanetniveli i PSAnodus i tioridesOnkologOnkologuOsteoporozapagjumesiaPALB2Parandalimi i kanccerit te gjiritParandalimi i kanceritparandalimi i kancerit te gjiritPIK3CAPodukte toksikepolipet e zorresPSAPSA e lirePTENRadioterapiaScreening ne kancerin e pankreasitsemundjet e zorreveShenjat e kanceri te stomakutShenjat e kancerit te gjiritShkaku i kanceritShkaqet e kancerit te mushkeriseSimptomat e kanceritsimptomat e kancerit te gjiritSimptomat e kancerit te melciseSimptomat e kancerit te mushkerisesimptomat e kancerit te pankreasitsimptomat e kancerit te zorres se trasheSimptomat e tumorit te truritsuplemente per kancerin e gjiritTerapi e personalizuartestet depistuese per prostatenTestet gjenetikeTP53Trajtim i kanceritTrajtimi i kanceritTrajtimi i kancerit renaltrajtimi i kancerit te gjiritTrajtimi i kancerit te melciseTrajtimi i kancerit te mushkerisetrajtimi i kancerit te pankreasitTrajtimi i kancerit te prostatesTrajtimi i melanomesTrajtimi i personalizuarTrajtimi i tumorit te truritTrajtimi per kancer gjiriTruri i KimiosTumor i truritTumoret e truritUlcerat ne stomakZmadhim i gjendrave limfatikeZmadhim i limfonodujve