Onkologjia

A mund ta parandalojmë kancerin e stomakut?

Kanceri i stomakut është kanceri i 4të më i shpeshtë në Shqipëri.Viti 2020 Shqipëri ⤵️Raste të reja: 468Vdekje: 385Asnjëherë nuk mund ta parandalojmë plotësisht një kancer stomaku por mund të bëjmë shumë gjëra për të ulur riskun për zhvillim të tij.1️⃣ Bëni kujdes për ulçerat në stomak. ...
Lexo më shumë...

Çfarë duhet të dini për informacionet online mbi kancerin?

Kërkimi i informacionit online për kancerin është pa dyshim shumë komod. Ndihmon në të kuptuarit e diagnozës dhe trajtimit. Ndonjëherë shërben edhe për të gjetur persona ose grupe suporti që janë duke kaluar eksperiencë të ngjashme.Por, kërkimi informacionit online mund të jetë një thikë me dy ...
Lexo më shumë...

Si mund të ndihmojnë testet gjenetike në trajtimin e kancerit?

Barnat që përdoren për trajtimin e kancerit fokusohen kryesisht në lokalizimin e tumorit në trup. Përveç eliminimit të qelizave kanceroze, këto barna dëmtojnë edhe një pjesë të qelizave të shëndetshme. Duke qenë se trajtimi i kancerit me modelitetet e deritanishme të trajtimit si kimioterapia, ...
Lexo më shumë...

Çfarë duhet te dimë për lidhjen e kancerit me dietën?

Kanceri nuk është një sëmundje por një kompleks sëmundjesh të cilat mund të kenë shumë shkaqe, që nga ato gjenetiket deri te ekspozimi ndaj toksinave të ndryshme. Dieta jonë e përditshme mund të luaj gjithashtu një rol për zhvillimin ose jo të kësaj sëmundjeje.Studimet kanë treguar se rreth 20% e ...
Lexo më shumë...

Si të ulim riskun për kancer?

Kanceri është shkaku kryesor i vdekjeve në botë, por sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, 1 në 3 raste mund të parandalohen. Sigurisht që nuk ka një ilaç magjik që t`ju mbaj larg nga kanceri, por ka gjëra që mund të bëni për të përmirësuar shanset tuaj të ndeshjes me këtë sëmundje.Rënia në ...
Lexo më shumë...

Demonizimi i mishit të kuq dhe kanceri

Nëse ka një çështje që nxit gjithmonë debat kur flitet për dietën e shëndetshme dhe riskun për kancer, është mishi i kuq. Frika e lidhur me mishin e kuq në vitet e fundit është ngulitur në mendjen tonë për shumë arsye, që nga cilësia e mishit, origjina e tij dhe kushtet në të cilat janë rritur ...
Lexo më shumë...

Rekomandimet e fundit mbi stilin e jetesës dhe parandalimin e kancerit

Shoqata Amerikane e Kancerit ka publikuar së fundmi udhëzuesit me rekomandimet e detajuara mbi dietën dhe aktivitetin fizik për parandalimin e kancerit.Rekomandimet kryesore kanë qenë të fokusuara rreth ruajtjes së një peshe trupore të shëndetshme, të qenit aktiv përgjatë jetës, dietës së ...
Lexo më shumë...

Kanceri dhe COVID-19: Çfarë duhet të dini?

Informacion për pacientët me kancer, të mbijetuarit dhe familjarët.Që nga fillimi i krizës së COVID-19, një gjë ka qenë e qartë gjithmonë: Personat me sistem imunitar të dobësuar kanë risk më të lartë. Në këtë popullatë përfshihen edhe pacientët me kancer. Pse pacientët me kancer janë më të ...
Lexo më shumë...

Shenjat e kancerit mund të shfaqen vite ose dekada më para diagnostikimit.

Shenjat e para të kancerit mund të shfaqen vite ose dekada para diagnostikimit me kancer, kjo sipas studimit më gjithëpërfshirës deri më sot mbi mutacionet gjenetike që shkaktojnë transformimin e qelizave të shëndetshme në qeliza malinje.Të dhënat e marra nga 2500 mostra tumori të 38 llojeve të ...
Lexo më shumë...

Pse mua?

“Pse mua?” Është një pyetje që shpesh shoqërohet me “Unë ha ushqime të shëndetshme, bëj ushtrime, nuk kam pirë kurrë cigare dhe ndërkohë nuk kuptoj pse më ndodhi pikërisht mua.”Të gjithë do të donim ta dinim se cfarë e shkakton kancerin, por në fakt nuk mund të themi me siguri asgjë. Si, pse, ku ...
Lexo më shumë...

7 llojet më të kurueshëm të kancerit

Edhe pse ende nuk ka një kurë për kancerin, diagnostikimi dhe trajtimi i sëmundjes në stad të hershëm mund të ndryshojë ndjeshëm të ardhmen e personave me këtë sëmundje. Kanceri është një sëmundje që shkaktohet nga rritja dhe shumimi i pakontrollueshëm i qelizave ne një organ të caktuar të trupit. ...
Lexo më shumë...

5 gjëra që duhet të bëni para se të filloni trajtimin për kancer

Nëse sapo keni mësuar se do t`ju duhet t`i nënshtroheni trajtimit për kancer, janë disa gjëra që duhet të bëni para se të filloni trajtimin, në mënyrë që të jeni të përgatitur për cfarë do të ndodh në vazhdim. 1. Pyesni mjekun tuaj se cili mund të ishte skenari më i mirë dhe më i keq i sëmundjes ...
Lexo më shumë...

A jeni të rrezikuar nga kanceri i zorrës së trashë?

Kanceri i zorres se trashe
Kanceri i zorrës së trashë (kolonit) - Çfarë duhet të dimë?Kanceri i zorrës së trashë ose siç njihet ndryshe kanceri i kolonit, në përgjithësi, nis si formacione beninje të quajtura polipe adenomatoze. Me kohën, disa prej këtyre polipeve mund të transformohen ne lezione malinje. Polipet mund të ...
Lexo më shumë...

Kur duhet të kërkoni një opinion të dytë?

Kanceri - MIA Clinic
Kanceri i gjirit. Historia e Anilës.         ​​​​​​​Pasi u diagnostikua me kancer gjiri në vitin 2004, Anila duhej të konsultohej me një onkolog për trajtim të mëtejshëm. Ajo caktoi një takim me një onkolog që kirurgu i saj i kishte rekomanduar.“Ky onkolog ishte aq shumë i fokusuar te kimioterapia ...
Lexo më shumë...

Etiketa

Analiza gjenetikeAnalizat gjenetike per kancerin e gjiritAnastrazoleATMBiopsibiopsi e tiroidesBiopsiaBiopsia e gjiritBiopsia likuideBRCA1BRCA1/BRCA2BRCA2CDH1citologji e tiroidesCitologjia e gjiritCoronavirusCOVID-19crregullimet e gjumitDepistimi i kancerit kolorektalDepistimi i kancerit te gjiritdepistimi i kancerit te mushkeriveDhimbja e gjiritDhimbje kokeDiagnostikimi i hershem i kanceritDiagnostikimi i kanceritDiarreDieta anti-kancerdieta ne kancerin e gjiritDr GoogleDuhanpirjaefekte anesore te mastektomiseEfektet anesore te kimioterapiseEko e gjiriteko e tiroidesExmestanef-PSAFaktoret e riskut per kancer vezikeFaktoret e riskut per kancerin e stomakutFaktoret e riskut te kancerit renalFece gjak okultfibroadenomaFibroadenoma shqipgjak ne feceGjendrat limfatike ne qafeGliomaHCCHepatokarcinomaHER2ImunoterapiImunoterapiaInformacionet onlineInhibitore te aromatazesjashteqitje me gjakKancer gjirikancer i tiroidesKancer i zorresKancer kolorektalKancer prostateKancer pulmoniKancer rektiKancer stomakukancerikanceri dhe celularetkanceri gastrikKanceri gjinekologjikKanceri i endometritkanceri i fytitkanceri i gjiritKanceri i gjirit ne moshat e rejaKanceri i kolonitkanceri i laringutkanceri i lekuresKanceri i melciseKanceri i mitresKanceri i Mushkerisekanceri i mushkerivekanceri i ovaritkanceri i pankreasitKanceri i postateskanceri i prostatesKanceri i prostates me risk te uletKanceri i prostates shkaqetKanceri i qafes se mitreskanceri i stomakutkanceri i testikujveKanceri i tiroidesKanceri i veshkesKanceri i vezikeskanceri i vezorevekanceri i zorrësKanceri i zorres se trasheKanceri kolorektalkanceri laringealKanceri pulmonarKanceri renalKanceri testikularkeqkuptimet mbi kancerinkimioterapiaKimioterapia e gjiritKimioterapia efektetKimioterapia pasojatKimioterapia per kancerin e gjiritKistet e gjiritKolonoskopiKolonoskopiaKontraceptivet oraleKujdesi personalLetrozolelimfedemaLimfomaLimfoma HodgkinianeLimfoma Jo-HodgkinianeMamografiaMastopatia fibrocistikeMeduloblastomamelanomaMeningeomaMetastazat ne truMishi i kuq dhe risku per kancermitet mbi kancerinMungesa e vitamines DMutacione gjenetikeMutacionet gjenetike ne kancerMutacionet gjenetike te kancerit te gjiritMutacionet ne kancerMutacioni BRCANGSnishanetniveli i PSAnodus i tioridesOnkologOnkologuOsteoporozapagjumesiaPALB2Parandalimi i kanccerit te gjiritParandalimi i kanceritparandalimi i kancerit te gjiritPIK3CAPodukte toksikepolipet e zorresPSAPSA e lirePTENRadioterapiaScreening ne kancerin e pankreasitsemundjet e zorreveShenjat e kanceri te stomakutShenjat e kancerit te gjiritShkaku i kanceritShkaqet e kancerit te mushkeriseSimptomat e kanceritsimptomat e kancerit te gjiritSimptomat e kancerit te melciseSimptomat e kancerit te mushkerisesimptomat e kancerit te pankreasitsimptomat e kancerit te zorres se trasheSimptomat e tumorit te truritsuplemente per kancerin e gjiritTerapi e personalizuartestet depistuese per prostatenTestet gjenetikeTP53Trajtim i kanceritTrajtimi i kanceritTrajtimi i kancerit renaltrajtimi i kancerit te gjiritTrajtimi i kancerit te melciseTrajtimi i kancerit te mushkerisetrajtimi i kancerit te pankreasitTrajtimi i kancerit te prostatesTrajtimi i melanomesTrajtimi i personalizuarTrajtimi i tumorit te truritTrajtimi per kancer gjiriTruri i KimiosTumor i truritTumoret e truritUlcerat ne stomakZmadhim i gjendrave limfatikeZmadhim i limfonodujve