Onkologjia

Si shfaqet kanceri i gjirit në moshat e reja?

Kanceri i gjiri shfaqet më shpesh në gratë mbi moshat 50 vjeç por mund të shfaqet edhe ne moshat e reja. Sa i shpeshtë është kanceri i gjirit në moshat e reja?Kur themi mosha të reja, studimet i referohen zakonisht moshave nën 35, 40 ose 45 vjeç. Sipas të dhënave në Shqipëri, për vitin 2020 u ...
Lexo më shumë...

Si mund të ndihmojnë testet gjenetike në trajtimin e kancerit?

Barnat që përdoren për trajtimin e kancerit fokusohen kryesisht në lokalizimin e tumorit në trup. Përveç eliminimit të qelizave kanceroze, këto barna dëmtojnë edhe një pjesë të qelizave të shëndetshme. Duke qenë se trajtimi i kancerit me modelitetet e deritanishme të trajtimit si kimioterapia, ...
Lexo më shumë...

Si e ndikojnë kontraceptivët oralë riskun për kancer

Çfarë janë kontraceptivët oralë?Kontraceptivët oralë janë medikamente që përmbajnë hormone të cilët merren nga goja për të shmangur shtatzëninë. Ato parandalojnë shtatzëninë duke frenuar ovulimin dhe duke parandaluar që sperma të penetrojë përgjatë cerviksit. Megjithatë, mjekët i përshkruajnë ato ...
Lexo më shumë...

Kanceri i gjirit - 12 pyetje për onkologun tuaj

Pasi ke dëgjuar fjalinë se “është kancer gjiri”, është e vështirë të fokusohesh në gjërat që do të vijnë pas. Pa dyshim që je e frikësuar dhe në mendjen tënde ka 100 mendime njëkohësisht. Sigurisht, nuk je e përgatitur - askush nuk është, ndaj është shumë e vështirë të vazhdosh bisedën në lidhje më ...
Lexo më shumë...

Çfarë janë mutacionet gjenetike të kancerit të gjirit?

Mutacionet gjenetikeNëse vuani nga kanceri i gjirit, me shumë mundësi kancerin nuk e keni të trashëguar. Në shumicën e rasteve, gjenet që çojnë në sëmundje, pësojnë ndryshime përgjatë jetës të cilat nuk janë të trashëguara. Por në 5-10% të rasteve, mund të jenë si pasojë e një mutacioni të ...
Lexo më shumë...

Ç`duhet të dimë për kistet e gjirit?

Kistet e gjirit janë qese të mbushura me likuid, të cilat në përgjithësi kanë natyrë beninje. Mund të ndodh të keni një ose më shumë kiste, në njërin ose të dy gjinjtë. Shpesh përshkruhen sit ë rrumbullakëta ose ovale më konture të rregullta. Në prekje, kistet e gjirit ngjasojnë më një kokërr ...
Lexo më shumë...

Unë jam një kirurge me kancer gjiri - ja çfarë duhet të dini për trajtimin

Si kirurge-onkologe që jam, merrem çdo ditë me paciente me kancer gjiri. Por kur dëgjova për herë të parë se edhe vetë vuaj nga kanceri i gjirit, u gjenda në një shok total. Ishte viti 2017. Askush nuk e ndjen veten të përgatitur të përballet me këtë diagnozë.Zbulova një gjëndër në gjirin tim të ...
Lexo më shumë...

Bukuria toksike – A rrezikojnë shëndetin produktet e kujdesit personal?

Mesatarisht, gratë përdorin rreth 12 lloje të ndryshme produktesh të kujdesit personal në ditë – larës për fytyrën dhe flokët, balsam për flokët, bojë për flokët, parfum, kremra për fytyrën, krem trupi, manikyr, make-up etj.Por, po t`i hidhni një sy etiketës së përbërësve, do të shikoni një kokteil ...
Lexo më shumë...

A duhet t`ju shqetësojë dhimbja e gjirit?

Për shumë gra, dhimbja e gjirit mund të kthehet në një shqetësim pasi shpesh i bën të mendojnë për kancerin e gjirit. Në fakt, nuk presim që gjiri të jetë i dhimbshëm, ndaj kur ndodh ngrihen pyetjet mbi çka mund të jetë duke e shkaktuar atë.Si fillim duhet të dini se: dhimbjet e gjirit janë shumë ...
Lexo më shumë...

Vitamina D – Cili është roli i saj në parandalimin e kancerit të gjirit?

A jeni duke marr mjaftueshëm vitaminë D? Ndër të tjera, disa studime kanë treguar se mungesa e vitaminës D mund të rris riskun për kancer gjiri.Çfarë thonë studimet për vitaminën D?Vitamina D është një ko-faktor në shumë procese të trupit të njeriut. Por shumë njerëz nuk marrin mjaftueshëm vitaminë ...
Lexo më shumë...

Çfarë është biopsia e gjirit?

Biopsia e gjirit është një procedurë gjatë së cilës merret një mostër indi nga gjiri dhe dërgohet në një laborator anatomo-patologjik për të kryer teste të tjera diagnostikuese.Biopsia e gjirit është një mënyrë për të vlerësuar zona të dyshimta në gji dhe për të përcaktuar nëse kemi të bëjmë me një ...
Lexo më shumë...

Koha e trajtimit vlen për mbijetesën nga kanceri i gjirit.

Pacientët të cilët i janë nënshtruar kimioterapisë më vonë se 120 ditë nga diagnostikimi me kancer gjiri kanë pasur mbijetesë më të ulët se pacientët të cilët i janë nënshtruar kimioterapisë jo më vonë se 120 ditë nga diagnostikimi. Të dhënat janë publikua në një analizë të madhe retrospektive, të ...
Lexo më shumë...

Çfarë është biopsia?

Biopsia është një test i cili përdoret për të kontrolluar për shenja të sëmundjes. Mjeku merr një mostër të vogël të indeve ose qelizave nga një zonë e trupit ku mund të keni kancer, infeksion ose një problematikë tjetër shëndetësore. Mostra dërgohet në një laborator ku shihet për qeliza të cilat  ...
Lexo më shumë...

7 llojet më të kurueshëm të kancerit

Edhe pse ende nuk ka një kurë për kancerin, diagnostikimi dhe trajtimi i sëmundjes në stad të hershëm mund të ndryshojë ndjeshëm të ardhmen e personave me këtë sëmundje. Kanceri është një sëmundje që shkaktohet nga rritja dhe shumimi i pakontrollueshëm i qelizave ne një organ të caktuar të trupit. ...
Lexo më shumë...

Cilat medikamente mund të parandalojnë kancerin e gjirit?

Shumë faktorë mund të rrisn risku për kancer të gjirit, perfshirë këtu mosha, historia familjare, apo formacione të mëparshme prekanceroze si Karcinoma lobulare in situ (LCIS) apo hiperplazitë atipike.Duke u bazuar në një vlerësim të hollësishëm të riskut, mjeku mund të rekomandojë terapi ose ...
Lexo më shumë...

A mund dieta të rrisë mbijetesën në kancerin e gjirit?

Të hash më shumë perime, fruta dhe drithëra dhe të reduktosh sasinë e yndyrave, redukton në mënyrë sinjifikative riskun për vdekje nga kanceri i gjirit në gratë postmenopauzante. Ky është rezultati i një prej studimeve që do të prezantohet këtë vit në konferencën onkologjike të ASCO (American ...
Lexo më shumë...

Çfarë duhet të dijë çdo grua për depistimin e kancerit të gjirit - shpjegon mjekja onkologe Kleida Mati

Kohët e fundit, udhëzimet ndërkombëtare mbi depistimin e kancerit të gjirit nuk janë shumë të ngjashme dhe kjo e bën përzgjedhjen e planit më të mirë për depistim të kancerit të gjirit në çdo grua të vështirë.Mjekja onkologe Kleida Mati shpjegon se kur është koha e duhur për çdo grua të diskutojë ...
Lexo më shumë...

Fibroadenomat - A janë të rrezikshme?

fibroadenoma shqip
Nëse jeni diagnostikuar me një fibroadenome, nuk duhet të frikësoheni. Nuk është kancer. Këto formacione janë ndër sëmundjet më të shpeshta beninje të gjirit. Në shumicën e rasteve ato mund të reduktohen dhe zhduken pa nevojën e ndërhyrjeve mjekësore. Çfarë janë fibroadenomat? Fibroadenomat ...
Lexo më shumë...

Roli i dietës në kancerin e gjirit

Çfarë hamë ndikon në peshën tonë dhe obeziteti është i lidhur me riskun për kancer gjiri. Për gratë me kancer gjiri, disa kile më shumë rrisin riskun për rekurrencë të sëmundjes. Nëse zgjidhni një dietë të shëndetshme: të pasur me perime, drithëra, mish pule, peshk – ju rrisni mundësinë për të ...
Lexo më shumë...

Kanceri i gjirit dhe mutacioni në gjeni përgjegjës BRCA. A mund të jeni mbartës?

Kanceri i gjirit - mutacioni BRCA
Kur duhet të bëjmë testin për mutacionin në gjenin BRCA?Testi gjenetik i BRCA është një analizë gjaku, në të cilën analizohet ADN për prezencën e mutacioneve të dëmshme në gjenet e lidhura me riskun për kancer gjiri – BRCA1 dhe BRCA2. Gratë të cilat kanë trashëguar këtë mutacion në këto gjene kanë ...
Lexo më shumë...

Kur duhet të kërkoni një opinion të dytë?

Kanceri - MIA Clinic
Kanceri i gjirit. Historia e Anilës.         ​​​​​​​Pasi u diagnostikua me kancer gjiri në vitin 2004, Anila duhej të konsultohej me një onkolog për trajtim të mëtejshëm. Ajo caktoi një takim me një onkolog që kirurgu i saj i kishte rekomanduar.“Ky onkolog ishte aq shumë i fokusuar te kimioterapia ...
Lexo më shumë...

Kanceri i gjirit: Çfarë duhet të dini

Kanceri i gjirit - MIA Clinic
Kanceri i gjirit është lloji më i hasur i kancerit te femratNë Shqipëri, kanceri i gjirit është kanceri që haset më shpesh te gratë me rreth 450-500 raste të reja çdo vit dhe zë vendin e parë ndër shkaqet e vdekjeve nga kanceri tek femrat. Arsyeja kryesore për këto shifra është diagnoza e vonshme, ...
Lexo më shumë...

Tags

Analizat gjenetike per kancerin e gjiritAnastrazoleATMbiopsi e tiroidesBiopsiaBiopsia e gjiritBiopsia likuideBRCA1BRCA1/BRCA2BRCA2CDH1citologji e tiroidesCitologjia e gjiritCoronavirusCOVID-19crregullimet e gjumitDepistimi i kancerit kolorektalDepistimi i kancerit te gjiritdepistimi i kancerit te mushkeriveDhimbja e gjiritDhimbje kokeDiagnostikimi i hershem i kanceritDiagnostikimi i kanceritDiarreDieta anti-kancerdieta ne kancerin e gjiritDuhanpirjaefekte anesore te mastektomiseEfektet anesore te kimioterapiseEko e gjiriteko e tiroidesExmestanef-PSAFaktoret e riskut per kancer vezikeFaktoret e riskut per kancerin e stomakutFaktoret e riskut te kancerit renalFece gjak okultfibroadenomaFibroadenoma shqipgjak ne feceGjendrat limfatike ne qafeGliomaHCCHepatokarcinomaHER2ImunoterapiaInhibitore te aromatazesjashteqitje me gjakKancer gjirikancer i tiroidesKancer kolorektalKancer prostateKancer pulmonikancerikanceri dhe celularetkanceri gastrikKanceri gjinekologjikKanceri i endometritkanceri i fytitkanceri i gjiritKanceri i gjirit ne moshat e rejaKanceri i kolonitkanceri i laringutkanceri i lekuresKanceri i melciseKanceri i mitresKanceri i Mushkerisekanceri i mushkerivekanceri i ovaritkanceri i pankreasitKanceri i postateskanceri i prostatesKanceri i prostates me risk te uletKanceri i prostates shkaqetKanceri i qafes se mitreskanceri i stomakutkanceri i testikujveKanceri i tiroidesKanceri i veshkesKanceri i vezikeskanceri i vezorevekanceri i zorrësKanceri i zorres se trasheKanceri kolorektalkanceri laringealKanceri pulmonarKanceri renalKanceri testikularkeqkuptimet mbi kancerinkimioterapiaKimioterapia e gjiritKimioterapia efektetKimioterapia pasojatKimioterapia per kancerin e gjiritKistet e gjiritKolonoskopiaKontraceptivet oraleKujdesi personalLetrozolelimfedemaLimfomaLimfoma HodgkinianeLimfoma Jo-HodgkinianeMamografiaMastopatia fibrocistikeMeduloblastomamelanomaMeningeomaMetastazat ne truMishi i kuq dhe risku per kancermitet mbi kancerinMungesa e vitamines DMutacione gjenetikeMutacionet gjenetike ne kancerMutacionet gjenetike te kancerit te gjiritMutacionet ne kancerMutacioni BRCAnishanetniveli i PSAnodus i tioridesOnkologOnkologuOsteoporozapagjumesiaPALB2Parandalimi i kanccerit te gjiritParandalimi i kanceritparandalimi i kancerit te gjiritPIK3CAPodukte toksikepolipet e zorresPSAPSA e lirePTENRadioterapiaScreening ne kancerin e pankreasitsemundjet e zorreveShenjat e kanceri te stomakutShenjat e kancerit te gjiritShkaku i kanceritShkaqet e kancerit te mushkerisesimptomat e kancerit te gjiritSimptomat e kancerit te melciseSimptomat e kancerit te mushkerisesimptomat e kancerit te pankreasitsimptomat e kancerit te zorres se trasheSimptomat e tumorit te truritsuplemente per kancerin e gjirittestet depistuese per prostatenTestet gjenetikeTP53Trajtimi i kanceritTrajtimi i kancerit renaltrajtimi i kancerit te gjiritTrajtimi i kancerit te melciseTrajtimi i kancerit te mushkerisetrajtimi i kancerit te pankreasitTrajtimi i kancerit te prostatesTrajtimi i melanomesTrajtimi i personalizuarTrajtimi i tumorit te truritTrajtimi per kancer gjiriTruri i KimiosTumor i truritTumoret e truritZmadhim i gjendrave limfatikeZmadhim i limfonodujve