Mbi Pediatrinë

Kur duhet të fillojë fëmija të ecë?

Kur fëmijët fillojnë të ecinNdërsa mosha mesatare që fëmijët  fillojnë të ecin është rreth 12 muaj, disa i hedhin hapat e tyre të parë edhe më herët e disa   shumë më vonë. "Foshnjat mund të fillojnë të ecin që në muajin e 9_të , "Por  gjithashtu është normale që foshnjat të marrin më shumë kohë ...
Lexo më shumë...

Cilët faktorë influencojnë në gjatësinë e një fëmije?

Faktori kryesor që ndikon në gjatësinë e një personi është natyrisht “background”-i gjenetik. Por, ka edhe shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në gjatësinë e nje fëmije gjatë rritjes dhe zhvillimit, përfshirë ushqimin, hormonet, nivelin e aktivitetit fizik dhe probleme mjekësore.Shkencëtarët ...
Lexo më shumë...

Kur duhet të fillojë ushqyerja e fëmijës me ushqime të ngurta

Ka shumë informacione të gabuara në lidhje mbi temën se kur duhet të fillojë ushqyerja me ushqime të ngurta për foshnjën tuaj.Shumë prindër ia fillojnë ushqimin e ngurtë fëmijëve të tyre shumë herët, e disa të tjerë ia përdorin atë fëmijëve shumë shpesh. Ja disa këshilla se si duhet në të vërtetë ...
Lexo më shumë...

Orari i përshtatshëm i gjumit për fëmijët

Në cilën orë duhet të shkojnë fëmijët në shtrat dhe për sa kohë duhet të flenë në varësi të moshës së tyre? Kur ishim të vegjël, të gjithë ne i jemi lutur prindërve tanë të qëndronim edhe pak zgjuar. Por ju mund të habiteni kur të zbuloni se cili është orari i përshtatshëm i gjumit për fëmijët.Ja ...
Lexo më shumë...

Efektet anësore të vaksinave - Ja çfarë duhet të dinë prindërit

Vaksinat ndonjëherë mund ta bëjnë një fëmijë të ndihet i këputur, me ethe ose i shqetësuar. Ja se çfarë të bëni në lidhje me efektet anësore të vaksinimit.Në këtë artikull do të lexoni:- A janë të mundshme efektet anësore prej vaksinave?- Çfarë duhet të bëj nëse fëmija im ka efekte anësore prej ...
Lexo më shumë...

Belbëzimi te fëmijët: çfarë është dhe kur mund të quhet normal?

Ndodh që vjen një moshë kur fjalët dhe fjalitë e para te fëmija juaj fillojnë të shpërthejnë. Po kur u bë kaq “llafazan”?Për shkak se gjuha dhe e folura zhvillohen me shumë shpejtësi gjatë fëmijërisë së hershme, mundet të jetë e vështirë për të dalluar se cilat modele të të folurit janë tipike/të ...
Lexo më shumë...

A janë të sigurt antibiotikët për foshnjat dhe fëmijët e vegjël?

Kur fëmija juaj sëmuret ju dëshironi që ai të ndihet më mirë sa më shpejt që të jetë e mundur. Por antibiotikët nuk janë gjithmonë përgjigja, dhe ndonjëherë mund të bëjnë më shumë dëm sesa dobi. Ja se si t'i përdorni në mënyrë të sigurt dhe të shmangni përdorimin e tepruar të antibiotikëve.Në këtë ...
Lexo më shumë...

Sa qumësht duhet të pijë një foshnjë në ditë?

Pas ardhjes në jetë të foshnje gjithë prindërit e rinj kanë pyetje të tipit: Sa qumësht duhet të pijë i vogli ? Sa shpesh duhet ushqyer foshnja? Përgjigjet për këto pyetje dhe të tjera për të cilat mund të jeni të paqartë i gjeni më poshtë.Sa i madh është stomaku i një të porsalinduri?Stomaku i ...
Lexo më shumë...

5 gjërat që nuk i dinit rreth zhvillimit të foshnjave

Të porsalindurit i përgjigjen prekjeve të caktuara në të njëjtën mënyrë. Dhe çdo foshnjë e njeh zërin, aromën dhe fytyrën unike të nënës së tij. Për të nxitur trurin e foshnjës suaj, flisni shumë. Duhet të dini që secili fëmijë merr kohën e vetë të zhvillimin, që ndryshon nga ajo e fëmijëve të ...
Lexo më shumë...

A ndodh që fëmijët me ADHD të vazhdojnë të mbeten të tillë edhe në moshë të rritur?

Me herët mendohej se fëmijët thjesht e humbisnin ADHD-në ndërkohë që zhvillohen e rriten. Por, tani e dimë që edhe pse ADHD fillon në fëmijëri, simptomat shqetësuese mund të vazhdojnë edhe në adoleshencë e më tej – përgjatë jetës së njeriut. Ndërkohë që duket sikur disa fëmijë e tejkalojnë ...
Lexo më shumë...

Fëmijë i turpshëm? Ndonjëherë nuk është vetëm ndrojtje.

Mutizmi selektiv është një gjendje e zakonshme ankthi ku fëmijët që janë normalisht llafazan në shtëpi heshtin para të huajve ose në shkollë.Kur vajza ime e vogël ishte 3 vjeç, mësuesja e saj parashkollore më thirri disa muaj pas vitit shkollor për të më thënë se ende nuk e kishte idenë se si ...
Lexo më shumë...

Sëmundjet e fëmijëve: Cilat janë ngjitëse?

Shoku i ngushtë i fëmijës suaj ka shfaqur një skuqje të lëkurës. Tre shokë të klasës u dërguan në shtëpi me grip. Duket se kudo që të merrni fëmijën tuaj, njerëzit po kolliten dhe teshtijnë. Kur duhet të shqetësoheni? Çfarë mund të bëni?Ky udhëzues për sëmundjet e zakonshme tek fëmijët ju tregon se ...
Lexo më shumë...

Shenjat që tregojnë se fëmija juaj mund të vuajë nga çrregullimi i sjelljes

Për fëmijët është e zakonshme të shfaqin probleme të sjelljes, si shpërthime inati e zemërimi, sjellje sfiduese, të kthejnë fjalën dhe të mos dëgjojnë. Me shumë gjasa nuk ka prind të mos jetë përballur me këto sjellje të vështira, që fëmijët mund të bëjnë, ndërkohë përgjatë rritjes ata mësojnë si ...
Lexo më shumë...

5 këshilla për të qenë dëgjues më i mirë i fëmijës suaj

Të gjithë jemi fajtorë të të qenit të shpërqendruar kur fëmijët tanë duan të bëjnë një bisedë me ne, por ekspertët thonë se të vëmendja ndaj fëmijës është një nga gjërat më të rëndësishme që prindërit mund të bëjnë. Ja sesi të trajnohemi për t’i dhuruar fëmijës gjithë vëmendjen e duhur.Ne jemi duke ...
Lexo më shumë...

Pse fëmija juaj duhet të vazhdojë vaksinimin edhe gjatë pandemisë së Koronavirusit?

Për shkak të pandemisë së koronavirusit (COVID-19) janë lënë disi pas dore procedurat rutinë të kujdesit për shëndetin, pothuaj në të gjithë gamën e tyre, si ato të ndërhyrjeve kirurgjikale minore ashtu edhe vizitat e rikontrollit tek mjeku i familjes.  Është e qartë që ka shumë pyetje mbi sigurinë ...
Lexo më shumë...

Si është të rritësh një djalë me skizofreni

Miriam Feldman, autore e librit “Ai erdhi bashkë me të”, rikujton se si ajo mbështeti djalin e saj të rritur me sëmundje mendore ndërkohë që mbajti punën e saj dhe në të njëjtën kohë rriti edhe fëmijët e tjerë.Miriam Feldman dëshiron që t’u tregojë njerëzve se lista me shenja alarmi për çrregullime ...
Lexo më shumë...

Dhimbjet e kokës te fëmija me rifillimin e shkollës

A ju ka ndodhur që me fillimin e vitit shkollor të rikthehet dhimbja e kokës te fëmija juaj?Shkolla nuk është e vetmja gjë që fillon në vjeshtë. Për shumë fëmijë stresi i rikthimit në klasë risjell dhimbje kokës dhe shqetësimin që ajo shkakton.  “Është e zakonshme për prindërit që menjëherë të ...
Lexo më shumë...

I diagnostikuar me ADHD, ky fëmijë ua kaloi të gjithë bashkëmoshatarëve në provime

Mamaja e djalit është shumë e lumtur. Në të vërtetë e gjithë familja është e gëzuar këto ditë. Arsyeja e gëzimit është djali i saj 15 vjeçar, i cili arriti që të merrte notat më të larta në provimet e minimaturës. Por jo shumë kohë më parë, Kristi ishte i shpërqëndruar, shkëputej nga mësimet, i ...
Lexo më shumë...

8 shenja të stresit te fëmijët - kur të kërkoni ndihmë profesionale

Fëmijët janë shumë të stresuar nga pandemia – madje do të ishte gati e çuditshme që të mos ishin! Por disa sjellje mund të jenë sinjal që mbështetja shtesë është e nevojshme.Pandemia ka qenë stresuese për të gjithë, përfshirë fëmijët. Ndërkohë që fëmijët njihen për qëndrueshmërinë dhe aftësinë e ...
Lexo më shumë...

Si ndryshon ADHD te të rriturit dhe te fëmijët?

Si për fëmijët dhe për të rriturit, simptomat kryesore që përcaktojnë ADHD-në përfshijnë impulsivitetin, hiperaktivitetin dhe mungesën e vëmëndjes. Jo të gjithë individët me ADHD do t’i shfaqin këto simptoma në të njëjtën mënyrë dhe shkallë. Disa mund të vënë re ndryshime në mënyrën se si këto ...
Lexo më shumë...

Prindërit që kanë fëmijë inteligjentë bëjnë këto 5 gjëra

Prindërit kanë ëndrra të mëdha për fëmijët e tyre. Ndërsa mundohen të rrisin fëmijë të suksesshëm e të arrirë, mund të shkaktojnë krejt të kundërtën e asaj që kërkojnë duke shkaktuar shumë presion dhe një impakt negativ në mirëqenien e fëmijëve, e cila mbartet edhe në moshë madhore. Kini parasysh ...
Lexo më shumë...

Lojërat fizike me baballarët ndihmojnë fëmijët të kontrollojnë emocionet.

Sipas një studimi fëmijët që luajnë me baballarët që në një moshë të hershme e kanë më të lehtë të kontrollojnë sjelljen dhe emocionet e tyre, çka ndikon pozitivisht gjatë rritjes dhe në kohën që fillojnë shkollën. Studimi u realizua nga Universiteti i Cambridge duke studiuar ndikimin që ka koha që ...
Lexo më shumë...

Duhet të mbajnë fëmijët syze dielli?

Është mirë që fëmijët të mbajnë syze dielli kur janë të ekspozuar në diell sepse rrezet ultraviolet mund të rrisin riskun për të pasur katarakte ose shfaqjen e sëmundjeve të tjera në moshë më të vonë. Nëse fëmijët nuk ndihen komod me vendosjen e syzeve dhe refuzojnë t’i mbajnë mos insistoni. ...
Lexo më shumë...

Si të veproj kur fëmija im vihet në lojë?

Për prindërit është situatë shumë e vështirë kur mësojnë se fëmija i tyre është objekt i bullizmit verbal, fizik apo i rrjeteve sociale dhe internetit.  Është mëse normale të ndiheni të shqetësuar por qasja e duhur me problemin do të ndihmonte fëmjën tuaj të ndihej i vlerësuar, i dëgjuar dhe i ...
Lexo më shumë...

Si t`i përgjigjemi tekave?

Ashtu siç e tregon edhe ligji i Murphy-t, tekat e fëmijëve ndodhin në momentet më të pa përshtatshme. Fëmija juaj ose me saktë një njeri 3-vjeçar me mendje të pavarur mund të tensionohet, bërtasë dhe të inatoset papritur kur ju më në fund jeni bërë gati për të dalë në një shëtitje familjarisht ose ...
Lexo më shumë...

Si ta ndihmoni fëmijën të mos lag shtratin natën?

Ndiheni të lodhur dhe të frustruar. Fëmija juaj është tashmë në shkollë dhe përsëri ka raste që lag shtratin natën. Keni provuar t`i shmangni lëngjet para gjumit. Keni provuar ta zgjoni në mes të natës për të shkuar në tualet. Por prapë, asgjë nuk ka funksionuar.Nuk jeni të vetëm. Prindërit shpesh ...
Lexo më shumë...

Detyrat e duhura për t`i mësuar fëmijët se të ndihmosh është pjesë e të qenit familje

Janë të shumta përfitimet që lidhen me të caktuarit e detyrave për fëmijët. Ata mësohen me përgjegjësi dhe aftësohen në drejtime të ndryshme. Pjesa më e vështirë është si t’i bindim fëmijët që t’i zbatojnë këto detyra.  Sipas ekspertëve të Akademisë Amerikane të Pediatrisë me rëndësi është të ...
Lexo më shumë...

Si të ndihmoni fëmijët të përballen me emergjencën

Pavarësisht moshës së fëmijës tuaj, ai ose ajo mund të ndjehen të mërzitur ose të kenë emocione të forta. Disa fëmijë reagojnë menjëherë, ndërsa të tjerë mund të shfaqin shenja të vështirësisë shumë më vonë. Sesi reagon një fëmijë dhe shenjat e zakonshme të stresit ndryshojnë në varësi të moshës së ...
Lexo më shumë...

Rekomandime nga pediatri për shqetësimet e dhëmbëve te parë te fëmijët.

Të gjithë fëmijët janë të ndryshëm. Ashtu janë edhe simptoma që ata kanë me daljen e dhëmbëve të parë. Disa prej tyre mund ta kalojnë këtë periudhë pa simptoma të veçanta, të tjerë mund të shfaqin shumë simptoma si:Irritim – mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, por ju thjesht e kuptoni që fëmija ...
Lexo më shumë...

Autizmi: Testimi i gjenomës së vëllezërve/motrave të një individi mund të ndihmojë në diagnostikim para shfaqjes së simptomave

Studimi 10 vjeçar është i pari që saktëson rëndësinë parashikuese të testimit të gjenomës për autizminNjë nga prioritetet kyçe të ndërhyrjeve te fëmijët me Çrregullimin e Spektrit të Autizmit (ÇSA) është të fillosh herët, me disa të dhëna që tregojnë se foshnjat që në moshën 7 muajshe mund të ...
Lexo më shumë...

Si të mos ju bërtasësh fëmijëve?

Thuajse të gjithë prindërit u bërtasin fëmijëve në një moment të caktuar, por sa e dëmshme mund të jetë kjo?Sipas specialistëve – shumë e dëmshme.Ekspertë nga Akademia Amerikane e Pediatrisë thonë se kur u bërtasim fëmijëve shkaktojmë tek ata rritjen e nivelit të hormoneve të stresit duke çuar në ...
Lexo më shumë...

Si të dallojmë shenjat e Autizmit te foshnjat

Shqetësimi për autizmin është rritur me ritme eksponenciale në vitet e fundit. Por dallimi i shenjave mund të jetë disi “hileqar”, sidomos në fëmijët shumë të vegjël.Shenjat e autizmit dhe veçanërisht shenjat e autizmit te foshnjat janë një shqetësim në rritje mes prindërve të ditëve të sotme. Ajo ...
Lexo më shumë...

9 pyetjet më të shpeshta që bëjnë prindërit për fëmijët e moshës shkollore (mosha 6-10 vjeç).

Shpesh herë mund të kthehet në një situatë shumë konfuze. Fëmija juaj po transformohet para syve tuaj – po rritet, po zgjatet dhe po artikulon shumë. Me siguri mund t`ju lindin shumë pyetje si: A po ushqehet siç duhet? A po zhvillohet siç duhet? etj. Për t`ju ndihmuar me këto pyetje e të tjera, ...
Lexo më shumë...

Virus apo bakter? Çfarë infeksioni ka fëmija juaj?

Simptomat mund të jenë të ngjashme por trajtimi ndryshon.Mirësevini në sezonin e gripit dhe infeksioneve të tjera dimërore. (Kujtese! NUK është ende vonë për vaksinën e gripit!)Nëse fëmija juaj ka filluar të teshtij, kollitet dhe të ketë hundët e bllokuara, mund të jeni në dilemë nëse keni të bëni ...
Lexo më shumë...

A është ADHD gjenetike? Ja se çfarë thonë ekspertët

Përgjigja është më e ndërlikuar se sa mendoni.Çrregullimi i Pamjaftueshmërisë së Vëmendjes me Hiperaktivitet (ADHD) tashmë është një gjëndje e dëgjuar dhe e diskutuar në Shqipëri gjatë dekadës së fundit. ADHD është një nga çrregullimet më të zakonshme në fëmijëri dhe shpesh zgjat përgjatë gjithë ...
Lexo më shumë...

Pse shpohen të porsalindurit në thembër?

Kur bebet lindin, ka shumë gjëra të para që i presin: frymëmarrja e parë, prekja e parë etj. Por ndër të tjera, fëmija juaj i porsalindur duhet edhe të shpohet për herë të në thembër për të marr analizën e tij të parë të gjakut.Për çfarë testohen bebet në lindje?Përveç testit të dëgjimit dhe matjes ...
Lexo më shumë...

5 mënyra si të rrisni sistemin imunitar të fëmijës për gjithë jetën

Të gjithë duam t`i mbrojmë fëmijët tanë, nga aksidentet, infeksionet dhe sëmundjet e ndryshme. Për të ndihmuar fëmijën të mos sëmuret duhet të inkurajojmë te ata zakone të shëndetshme dhe të marrim masa për të nxitur sistemin imunitar që në moshë të hershme.5 këshilla që prindërit mund t`i ndjekin ...
Lexo më shumë...

5 shenja që fëmija juaj mund të jetë intolerant ndaj laktozës

Në mënyrë që të përcaktoni nëse fëmija juaj është intolerant ndaj laktozës, është e rëndësishme të kuptoni se cilat mund të jenë shenjat dhe simptomat e këtij problem të tretjes. Fëmijët që janë intolerantë ndaj laktozës nuk prodhojnë mjaftueshëm laktazë – një enzimë natyrale e cila ndihmon në ...
Lexo më shumë...

10 arsye pse fëmija juaj nuk po rritet sa bashkëmoshatarët

Nënpesha është një problem i shpeshtë te fëmijët. Zakonisht evidentohet nga prindërit, kryesisht nëna ose nga mjeku pediatër, i cili vë re se fëmija nuk është duke u rritur siç duhet ose që pesha e tij nuk si ajo e bashkëmoshatarëve të tjerë.Kur rënia në peshë duhet t`i shqetësoj prindërit?Është e ...
Lexo më shumë...

Cilat janë shenjat që fëmija juaj mund të ketë sëmundjen celiake?

Përgjigje e shkurtër nga një pediatër – gastroenterologA mund fëmijët të kenë sëmundjen celiake dhe cilat janë shenjat?Shumica e personave të diagnostikuar me sëmundjen celiake janë të rritur, por edhe fëmijët mund ta kenë atë.Sëmundja celiake shkakton një reagim autoimun në trup kur dikush ...
Lexo më shumë...

Ankthi pas një Tërmeti tek fëmijët dhe adoleshentët

Stres i fuqishëm dhe ankth serioz janë përjetimet që priten pasi fëmijët kanë përjetuar një ngjarje të rëndë e traumatike. Cilat janë llojet e ngjarjeve traumatike? Ngjarje që të përballin me vdekjen, plagosjen e dëmtimin e rëndë fizik, përjetimin e kërcënimit të vdjekjes të vetes apo të ...
Lexo më shumë...

10 trajtime natyrale për të rritur përqëndrimin në ADHD

Nëse jeni diagnostikuar me ADHD ose njihni dikë që vuan, atëherë ju e dini që mundësitë e trajtimeve janë të ndryshme për këdo.Në varësi të moshës, simptomave dhe reagimit të trupit tuaj ndaj mjekimit, ju mund të zgjidhni që të anashkaloni mjekimet tradicionale dhe të kërkoni për trajtime më ...
Lexo më shumë...

Metalet helmuese (toksike) janë gjetur në 95% të ushqimeve për fëmijë.

Metalet e rënda, të cilat mund të dëmtojnë trurin në zhvillim janë të pranishme në 95% të ushqimeve për fëmijë që shiten nëpër supermarkete. Të dhëna këto që vijnë nga një studim i kryer nga organizata “Fëmijë të shëndetshëm, e ardhme e ndritur” (Healthy Babies Bright Futures - HBBF), ne Shtetet e ...
Lexo më shumë...

Si të përgatisësh fëmijën për marrjen e analizave të gjakut?

Marrja e gjakut te fëmijët nuk është aspak një eksperiencë e lehtë dhe e këndshme, si për fëmijën, prindin por edhe për personelin mjekësor. Kryerja me sukses e kësaj procedure, duke u kujdesur që për fëmijën mos të kthehet në një situatë traumatike, nuk është vetëm për shkak të teknikës së duhur ...
Lexo më shumë...

Infeksionet e veshit te fëmijët - Çfarë duhet të dimë?

Infeksionet e veshit janë një ndër arsyet më të shpeshta të vizitave të fëmijëve te pediatri. Në më të shumtën e rasteve ato kanë nevojë për trajtim mjekësor. Infeksionet kronike të veshit mund të shkaktojnë probleme të dëgjimit çka mund të ndikoj edhe në zhvillimin e të folurës të fëmija.Nëse ...
Lexo më shumë...

Lindja Cezariane e lidhur me rritjen e rrezikut për Autizëm dhe Hiperaktivitet

Studimet e reja kanë treguar se bebet e lindura me operacion cezarian kanë më shumë gjasa për të shfaqur Crregullim të Spektrit Autik (ASD) dhe Crregullim të pamjaftueshmërisë së vëmendjes më hiperaktivitet (ADHD). Studimi meta-analitik i 61 studimeve i kryer në 19 shtete, që shqyrtoi 20.6 ...
Lexo më shumë...

Temperatura te fëmijët - Ç`duhet të dimë?

Temperatura te fëmijët mund të jetë një ndër simptomat më të frikshme për prindërit, sidomos nëse temperatura është e lartë dhe fëmijët janë ende shumë të vegjël.Në këtë artikull do të mësoni se çfarë mund ta shkaktoj temperaturën te fëmijët e vegjël dhe çfarë duhet të bëni në këto raste.Çfarë e ...
Lexo më shumë...

5 faktorë të njohur tashmë të lidhur me autizmin

Idea se vaksinat mund të shkaktojnë autizëm ka marr dhe një goditje tjetër këtë vit, me një artikull të ri të publikuar në British Journal of Medicine. Në këtë artikull thuhet se studimi i vitit 1998 nga Andreë Ëakefield, i cili gjeti një lidhje të autizmit me vaksinat – është konsideruar tashmë si ...
Lexo më shumë...

Nauze dhe të vjella te fëmijët - Çfarë duhet të bëni?

Pas pak kohësh që femija juaj ankohet për nauze (i vjen për të vjellë), ai nis të vjellë. Sigurisht, mund të shqetësoheni dhe kërkoni ta ndihmoni shpejt. Fatmirësisht, të vjellat te fëmijët shpesh nuk janë të rrezikshme dhe kalojnë shpejt. Shkaqet më të shpeshta janë infeksionet virale ose atë që e ...
Lexo më shumë...

Goditjet në kokë te fëmijët – Kur duhet të shqetësohemi?

Fëmija juaj ka pësuar aksidentalisht një goditje në kokë dhe ju i drejtoheni urgjencës. Pas vizitës me mjekun, ju rekomandohet që të bëni kujdes në ditët në vazhdim. Sigurisht, që lehtësoheni nga këto fjalë të mjekut por edhe mund të jeni pak konfuz. Çdo të thotë “të bëni kujdes”?Së fundmi janë ...
Lexo më shumë...

Përdorimi i tepërt i mediave sociale, faktor risku për depresionin tek adoleshentët

Studime të reja tregojnë se përdorimi i tepërt i rrjeteve sociale mund të jetë tepër ndikues në shëndetin mendor të adoleshentëve. Sa më shumë të përdoren mediat sociale aq më i lartë është risku për depresion. Sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Montrealit koha e shpenzuar përgjatë një ...
Lexo më shumë...

Fuqia e lojës: Si i ndihmon fëmijët?

Për shekuj me rradhë ndoshta, prindërit i kanë thënë fëmijëve të tyre të dalin e të luajnë jashtë. Duke bërë kështu, ata nuk e dinin që ishin duke ushqyer aftësi emocionale, konjitive dhe gjuhësore te fëmijët e tyre. Këto aftësi i ndihmojnë fëmijët të ndërtojnë funksionet ekzekutive dhe sociale e ...
Lexo më shumë...

Melatonina si rregullues gjumi tek fëmijët me autizëm.

Përdorimi i Melatoninës me efekt të zgjatur përmirëson gjumin tek fëmijët me Çrregullim të Spektrit Autik (ASD) dhe shoqërohet jo vetëm me përmirësimin e sjelljeve eksternalizuese te fëmijët, por gjithashtu me një përmirësim të cilësisë së jetës për prindërit. Këto ishin rezultatet e dy studimeve ...
Lexo më shumë...

Fëmijët te cilëve u lexohet kanë një avantazh prej “1 milion fjalësh” nga bashkëmoshatarët e tyre.

Rezultatet e këtij  studimi do t’ju nxisin edhe më shumë dëshirën për t’u ulur dhe për të lexuar sa më shumë libra me fëmijën tuaj. Leximi që ju bëni për fëmijët tuaj është diçka e paçmueshme për njohuritë e tyre dhe ky studim i ri e konfirmon këtë gjë. Fëmijët të cilëve u lexohen 5 libra në ...
Lexo më shumë...

Bullizmi në shkollë mund të ndikojë në të ardhmen

Një studim i ri ka treguar se fëmijët të cilët janë viktimë e bullizmit janë rreth 40% më shumë të rrezikuar për çrregullime të shëndetit mendor në moshën 20 vjeçare. Po ashtu, është parë se të rinjtë me histori bullizmi kanë 35% më pak gjasa të jenë të punësuar.Në këtë studim janë përfshirë 7000 ...
Lexo më shumë...

Sa kohë duhet të shpenzojnë fëmijët para ekranit?

Një studim i ri ka zbuluar se mjaftojnë dy orë para ekranit në ditë për të bërë fëmijët të sillen më keq kur arrijnë moshën pesë vjeçare.Fëmijët e vegjël që përdorin telefona dhe tableta për më shumë se dy orë në ditë kanë shtatë herë më shumë gjasa për të zhvilluar ADHD dhe pesë herë më shumë ...
Lexo më shumë...

Traumat e fëmijërisë rrisin rrezikun për depresion

Sipas zbulimit të një studimi të ri, traumat e fëmijërisë si pasojë e prindërimit të pakujdesshëm, mund të shkaktojnë dëmtime strukturore në tru dhe rrisin mundësinë për depresion të rëndë. Për herë të parë shkencëtarët kanë lidhur ndryshimet e stukturës së trurit me ngjarjet traumatike të ...
Lexo më shumë...

A mund të shfaqen sëmundjet mendore me probleme të sjelljes?

Crregullimet e sjelljes - MIA Clinic
Çfarë është Çrregullimi i Sjelljes? Është model kronik sjelljeje që i shkakton dëm të tjerëve e që thyen normat apo rregullat sociale Çrregullimi i sjelljes dhe sjellja antisociale tek fëmijët kanë keto karakteristika: Kryerje veprimesh dhe mbajtje qëndrimesh që nuk janë në ...
Lexo më shumë...

Nga ndryshon hiperaktiviteti nga ADHD?

ADHD - MIA Clinic
Çrregullimi i pamjaftueshmërisë së vëmendjes me hiperaktivitet (ADHD) karakterizohet nga prania e mungesës së vëmendjes, aktivitetit të tepruar dhe impulsivitetit.Pavëmendja i referohet stilit të sjelljes, përfshirë çorganizimin dhe mungesën e vazhdimësisë së më tepër sesa një procesi psikologjik, ...
Lexo më shumë...

Autizmi, si duhet ta dallojnë prindërit?

Autizmi - MIA Clinic
Çrregullimet e spektrit të autizmit mund të shfaqen ndryshe në individë të ndryshëm. Kryesisht, ato shfaqen si çrregullime të zhvillimit, të cilat ndikojnë në mënyrën se si fëmijët komunikojnë, sillen dhe bashkëveprojnë me të tjerët. Shenjat e para mund të shfaqen në periudha të ndryshme të ...
Lexo më shumë...

A janë tiket nervore një problem i zakonshëm i femijërisë?

Tiket nervore - MIA Clinic
Një djalë filloi të puliste kapakët e syve (hap e myll) kur ishte 5 vjec dhe disa muaj më pas filloi të kryente lëvizje jo rritmike të nofullës. Në moshën 7 vjeçare, pulitja e syve vazhdonte, ndërkohë që kryente edhe zhurmën e tërheqjes së hundëve dhe lëvizje të shpatullave. Në adoleshencë ai ...
Lexo më shumë...

Etiketa

adhdADHD te te rrituritadoleshencaAdoleshentet dhe rrjetet socialeaktiviteti fizikAnalizat e gjakut te femijetAnalizat e para te bebetankthiAnkthi dhe femijetAnkthi te femijetAntibiotiket te femijetASDautizmiautizmi ne shqiperiautizmi shenjatautizmi shkaqetautizmi simptomatBelbezimiBelbezimi te femijetBertitja ndaj femijevebullizmicfare duhet te dini per ecjen tek foshnjatCoronavirusCOVID-19crregullimet e gjumitcrregullimet e sjelljesCrregullimet e spektrit te autizmitÇrregullimet e të foluritCSAdepresionidepresioni madhorDepresioni te adoleshentetDetyra per femijetDhembet e pare te femijetDhimbja e kokesDHimbja e kokes te femijetDhimbjet e veshit te femijetDHimbjet tensive te kokes te femijetEfektet anesore te vaksinaveFaktoret e rritjes dhe zhvillimitfaktoret gjenetikFemija lag shtratin natenFemija nuk hafemije agresivFemije agresiveFemije hiperaktivfemije i dhunshemFemije inteligjenteFemije me skizofrenifemije te abuzuarFemije te lumturFemije te pabindurfemije te pavemendshemFemije te shendetshemFemije te turpshemFemije tekanjozFemijet e moshes shkolloregjumi te femijetGoditjet ne koke te femijetGripihigjena e gjumitHiperaktivitetihiperaktiviteti te femijetimpulsivitetiInfeksionet bakterialeInfeksionet e veshit te femijetInfeksionet viraleIntoleranca ndaj laktozesIntoleranca ushqimoreKeshilla mbi ushqyerjen e bebevekeshillat e pediatrit per ecjen e pareKonjuktivitiKontrolli i emocioneveKontuzioniKujdesi ndaj femijeveLindja CezarianeLojera per femijetLojerat per femijeLojrat per femijeMarrja e gjakut te femijetMbajtja e gojes te femijetMbrojtja ndaj rrezeve UVMelatoninaMetalet e renda ne ushqimet e bebeveMigrena te femijetmosha e pubertetitMosha mesatare kur femijet fillojne te ecinmungesa e perqendrimitMungesa e perqendrimit te femijetmungesa e vemendjesMutizmi selektivNauze dhe te vjella te femijetNeurozhvillimiNGSoraret e gjumit dhe zgjimitOret e gjumit per femijetOtitis mediaPediatriPediatriaPeidatriaPerjetimi i termetit nga femijetPrinder te qeteProblemet e te ushqyeritReflekset te te porsalinduritrendesia e ushqyerjes ne rritjeRritja e femijeveRrufaSemundja celiakeSemundjet ngjiteseShendeti mendor i femijeveShenjat e autizmitShkaqet e autizmitShperqendrimiShqetesimet e dhembit te pareSi te ndihmojme foshnjat te ngrihen ne kembeSimptomat e semundjes celiakeSindroma TouretteSistemi imunitar te femijetSjellja e femijeveSjellje agresiveSkizofreniaStresi te femijetSyze dielli per femijeTe degjosh femijetTë folurit te fëmijëtTekat e femijeveTemeperature te femijetTemperatura pas vaksinesTemperatura te femijetTerapia okupacionaleTestet depistuese te te porsalinuritTestet gjenetikeTesti i inteligjencestiket nervoretraumat te femijetUrinim i pavullnetshem te femijetUshqime te shendetshme per bebetUshqimet e ngurta te bebeveUshqyerja e bebeveUshqyerja e femijeveUshqyerja e foshnjaveushqyerja gjate shtatzaniseUshqyerja me gjiVaksinat te femijetVaksinimi i femijeveVenia ne lojeVirozat e stinesVirozat te femijetVonesa ne rritjeWESWGSZhvillimi i femijeveZhvillimi i te porsalindurve