Mbi Pediatrinë

Autizmi: Testimi i gjenomës së vëllezërve/motrave të një individi mund të ndihmojë në diagnostikim para shfaqjes së simptomave

Studimi 10 vjeçar është i pari që saktëson rëndësinë parashikuese të testimit të gjenomës për autizminNjë nga prioritetet kyçe të ndërhyrjeve te fëmijët me Çrregullimin e Spektrit të Autizmit (ÇSA) është të fillosh herët, me disa të dhëna që tregojnë se foshnjat që në moshën 7 muajshe mund të ...
Lexo më shumë...

Si të dallojmë shenjat e Autizmit te foshnjat

Shqetësimi për autizmin është rritur me ritme eksponenciale në vitet e fundit. Por dallimi i shenjave mund të jetë disi “hileqar”, sidomos në fëmijët shumë të vegjël.Shenjat e autizmit dhe veçanërisht shenjat e autizmit te foshnjat janë një shqetësim në rritje mes prindërve të ditëve të sotme. Ajo ...
Lexo më shumë...

Lindja Cezariane e lidhur me rritjen e rrezikut për Autizëm dhe Hiperaktivitet

Studimet e reja kanë treguar se bebet e lindura me operacion cezarian kanë më shumë gjasa për të shfaqur Crregullim të Spektrit Autik (ASD) dhe Crregullim të pamjaftueshmërisë së vëmendjes më hiperaktivitet (ADHD). Studimi meta-analitik i 61 studimeve i kryer në 19 shtete, që shqyrtoi 20.6 ...
Lexo më shumë...

5 faktorë të njohur tashmë të lidhur me autizmin

Idea se vaksinat mund të shkaktojnë autizëm ka marr dhe një goditje tjetër këtë vit, me një artikull të ri të publikuar në British Journal of Medicine. Në këtë artikull thuhet se studimi i vitit 1998 nga Andreë Ëakefield, i cili gjeti një lidhje të autizmit me vaksinat – është konsideruar tashmë si ...
Lexo më shumë...

Melatonina si rregullues gjumi tek fëmijët me autizëm.

Përdorimi i Melatoninës me efekt të zgjatur përmirëson gjumin tek fëmijët me Çrregullim të Spektrit Autik (ASD) dhe shoqërohet jo vetëm me përmirësimin e sjelljeve eksternalizuese te fëmijët, por gjithashtu me një përmirësim të cilësisë së jetës për prindërit. Këto ishin rezultatet e dy studimeve ...
Lexo më shumë...

Autizmi, si duhet ta dallojnë prindërit?

Autizmi - MIA Clinic
Çrregullimet e spektrit të autizmit mund të shfaqen ndryshe në individë të ndryshëm. Kryesisht, ato shfaqen si çrregullime të zhvillimit, të cilat ndikojnë në mënyrën se si fëmijët komunikojnë, sillen dhe bashkëveprojnë me të tjerët. Shenjat e para mund të shfaqen në periudha të ndryshme të ...
Lexo më shumë...

Tags

adhdADHD te te rrituritAdoleshentet dhe rrjetet socialeAnalizat e gjakut te femijetAnalizat e para te bebetankthiAnkthi dhe femijetAnkthi te femijetAntibiotiket te femijetASDautizmiautizmi ne shqiperiautizmi shenjatautizmi shkaqetautizmi simptomatBelbezimiBelbezimi te femijetBertitja ndaj femijevebullizmiCoronavirusCOVID-19crregullimet e gjumitcrregullimet e sjelljesCrregullimet e spektrit te autizmitÇrregullimet e të foluritCSAdepresionidepresioni madhorDepresioni te adoleshentetDetyra per femijetDhembet e pare te femijetDhimbja e kokesDHimbja e kokes te femijetDhimbjet e veshit te femijetDHimbjet tensive te kokes te femijetEfektet anesore te vaksinaveFemija lag shtratin natenFemija nuk hafemije agresivFemije agresiveFemije hiperaktivfemije i dhunshemFemije inteligjenteFemije me skizofrenifemije te abuzuarFemije te lumturFemije te pabindurfemije te pavemendshemFemije te shendetshemFemije te turpshemFemije tekanjozFemijet e moshes shkolloreGoditjet ne koke te femijetGripiHiperaktivitetihiperaktiviteti te femijetimpulsivitetiInfeksionet bakterialeInfeksionet e veshit te femijetInfeksionet viraleIntoleranca ndaj laktozesIntoleranca ushqimoreKonjuktivitiKontrolli i emocioneveKontuzioniKujdesi ndaj femijeveLindja CezarianeLojera per femijetLojerat per femijeLojrat per femijeMarrja e gjakut te femijetMbajtja e gojes te femijetMbrojtja ndaj rrezeve UVMelatoninaMetalet e renda ne ushqimet e bebeveMigrena te femijetmungesa e perqendrimitMungesa e perqendrimit te femijetmungesa e vemendjesMutizmi selektivNauze dhe te vjella te femijetNeurozhvillimiNGSOtitis mediaPediatriPediatriaPeidatriaPerjetimi i termetit nga femijetPrinder te qeteProblemet e te ushqyeritReflekset te te porsalinduritRritja e femijeveRrufaSemundja celiakeSemundjet ngjiteseShendeti mendor i femijeveShenjat e autizmitShkaqet e autizmitShperqendrimiShqetesimet e dhembit te pareSimptomat e semundjes celiakeSindroma TouretteSistemi imunitar te femijetSjellja e femijeveSjellje agresiveSkizofreniaStresi te femijetSyze dielli per femijeTe degjosh femijetTë folurit te fëmijëtTekat e femijeveTemeperature te femijetTemperatura pas vaksinesTemperatura te femijetTerapia okupacionaleTestet depistuese te te porsalinuritTestet gjenetikeTesti i inteligjencestiket nervoretraumat te femijetUrinim i pavullnetshem te femijetUshqime te shendetshme per bebetUshqyerja e bebeveUshqyerja e femijeveUshqyerja me gjiVaksinat te femijetVaksinimi i femijeveVenia ne lojeVirozat e stinesVirozat te femijetVonesa ne rritjeWESWGSZhvillimi i femijeveZhvillimi i te porsalindurve