Defektet e lindura të zemrës


Arsyet pse mund të keni vështirësi në frymëmarrje kur ngjisni shkallët ose bëni ushtrime mund të jenë nga më të shumtat. Në raste të rralla, të rriturit mund të zbulojnë që një faktor potencial mund të jenë defektet e lindura të zemrës të pa diagnostikuara më parë.

Ekspertët vlerësojnë rreth 1 në çdo 150 të adultë jeton me një sëmundje të lindur të zemrës. Shumica marrin trajtim kur janë shumë të vegjël, shpesh që bebe. Por në raste të rralla, njerëzit nuk e zbulojnë se kanë një defekt deri shumë më vonë në jetë.

Kjo ndodh më shumë midis atyre që kanë lindur para se spitalet të fillonin analizat rutinë të niveleve të oksigjenit në gjak në të gjithë të porsalindurit (duke përdorur puls-oksimetrin). (Ky test rutinë u miratua nga Akademia Amerikane e Pediatrisë, Shoqata Amerikane e Spitaleve dhe Kolegji Amerikan i Kardiologjisë në vitin 2010 megjithëse përdorimi i tij filloi rreth një dekadë para këtij rekomandimi.)

Nuk është për t'u habitur, gjetja dhe trajtimi i një defekti në zemër mund të ndryshojë jetën tuaj.

Cilat simptoma mund të sinjalizojnë një defekt në zemër?


Ka shumë defekte të lindura të zemrës, por janë disa nga këto që ka shumë të ngjarë të neglizhohen në fëmijëri, thotë kardiologia e MIA Clinic, Dr. Edlira Rruci. Këto përfshijnë stenozën (një ngushtim të valvulës së zemrës) dhe defektin e septumit atrial (një vrimë në murin e zemrës).

Ka simptoma që mund t'ju tërheqin vëmendjen për një problem të pa diagnostikuar të zemrës. Këto përfshijnë:

- Vështirësi në frymëmarrje
- Palpitacione
- Ndjesi të fikëti
- Ritëm jonormal i zemrës
- Trazira të barkut
- Fryrje ose ënjtje në pjesën e poshtme të këmbëve që nuk zgjidhet me ngritje e këmbëve lartë
- Gishtat blu pas sforcimit

Vështirësia në frymëmarrje, veçanërisht gjatë stërvitjes, është treguesi më i zakonshëm i një problemi kongjenital të zemrës, thotë Dr. Edlira Rruci.

"Për shumicën e njerëzve, toleranca bëhet më e mirë ndërsa vazhdoni të ushtroni," thotë ajo. "Por nëse keni një defekt të lindur të zemrës, kjo nuk ndodhë."

Një grua zbuloi se kishte anomali të Ebstein (një valvul në anën e djathtë të zemrës nuk mbyllet siç duhet) në moshën 75 vjeçare. Ajo mendonte se ishte “normale” të mbetej pa frymë pasi të ecje vetëm disa metra, sepse kishte qenë gjithmonë kështu për të, thotë Dr. Edlira Rruci.

Shumë të rritur që zbulojnë një defekt në zemër raportojnë se kanë gjithmonë marrje fryme, por thjesht me kohën kanë mësuar ta kompensojnë atë.

Problemet e hershme mund të rishfaqen


Dr. Rruci thotë se ajo shpesh i sheh të rriturit me probleme që përsëriten vite pas trajtimeve të fëmijërisë.

Ata mund të kenë bërë një operacion dhe mjekët mund t'i kenë thënë që tashmë janë "shëruar", thotë ajo. Por atyre mund t'u duhen procedura të ardhshme, për të zëvendësuar valvulat e vjetra, për shembull.

“Kjo mund të keqinterpretohet si një faturë e pastër shëndetësore. Ata mund të mendojnë se janë plotësisht mirë dhe nuk kanë nevojë të kthehen përsëri për t`u konsultuar me një kardiolog”, thotë ajo. "Por ata duhet të vazhdojnë të konsultohen me kardiologun edhe pas moshës 18 vjeç. Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme."

Si i trajtojnë mjekët defektet e zemrës tek të rriturit?


Opsionet e trajtimit ndryshojnë shumë në varësi të gjendjes themelore, sa kohë e keni pasur atë dhe çfarë niveli të dëmtimit të zemrës keni.

- Pas një ekzaminimi, ekipi juaj mjekësor ka të ngjarë të zgjedhë midis opsioneve të mëposhtme:
- Të vazhdojë të monitorojë progresin tuaj (nëse nuk ka dëmtim të shprehur)
- T'ju rekomandojë barna për të shmangur probleme të tilla si aritmia
- Të zëvendësojë ose të riparojë një valvul të zemrës duke përdorur një procedurë kateteri minimalisht invazive
- Të riparojë dëmtimet përmes operacionit të zemrës së hapur
- Një transplant të zemrës (nëse dëmtimi është i rëndë)


Pse opsioni më i mirë është të konsultoheni me një specialist?


Për shkak se sëmundja kongjenitale (e lindur) e zemrës është shpesh një gjendje komplekse, Dr. Edlira Rruci rekomandon konsultimin me një specialist kardiolog i cili punon me të rriturit.

Mjekët e përgjithshëm mund të mos ndihen rehat kur vlerësojnë një problem të zemrës. Ata madje mund të anashkalojnë në disa raste këto probleme, thotë ajo.

"Të dish kur të ndërhysh është një sfidë për shumë mjekë," thotë ajo. “Unë do të preferoja të shihja më shumë pacientë. Edhe pse mund të zbulojmë se shumica e njerëzve kanë një zhurmë beninje të zemrës, të paktën do të jemi të sigurt që nuk do të humbasim ata që vërtetë kanë probleme."