Një ritëm i shpejtë i zemrës do të thotë që zemra e një personi rreh me një shpejtësi më të lartë se zakonisht. Ka një numër arsyesh të mundshme për rrahjet e shpeshta të zemrës, duke përfshirë reagimet ndaj medikamenteve, alkoolin dhe disa gjendje shëndetësore.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA), një i rritur ka një ritëm zemre në pushim prej rreth 60-100 rrahje në minutë. Një ritëm zemre më i lartë se 100 rrahje në minutë njihet si takikardi.

Shumica e shkaqeve të takikardisë nuk janë të rrezikshme. Sidoqoftë, një rrahje zemre më e shpejtë se zakonisht mund të jetë simptomë e një problemi të fshehtë shëndetësor.

Ky artikull pasqyron faktorët që mund të bëjnë të mundur që zemra e një personi të rrahë më shpejt, kur duhet bërë një vizitë me mjekun dhe cilët janë trajtimet e mundshme.

Rrahjet e shpeshta të zemrës si përgjigje ndaj emocioneve të forta.


Emocionet e forta, të tilla si ankthi, zemërimi dhe frika, mund të shkaktojnë përshpejtimin e rrahjeve të zemrës së një personi. Kur trupi përjeton stres, gjëndrat mbiveshkore çlirojnë adrenalinë. Trupi ka dy gjëndra mbiveshkore, një mbi secilën veshkë. Adrenalina mund të bëjë që një person të përjetojë:

- Rrahje të shtuara të zemrës
- Presioni të rritur të gjakut
- Pupila të zmadhuara
- Palpitacione (ku rrahjet e zemrës ndihet të rriten, të ulen ose ndjesia sikur zemra po të del nga vendi)
- Djersitje
- Ankth

Në përgjithësi, një person zbulon që simptomat e tij pakësohen pasi nuk ndiejnë më stres.

  Si mund të trajtohet?


  Një person që përjeton emocione të forta rregullisht mund të rrezikojë të zhvillojë problematika të caktuara. Shoqata Amerikane e Psikologjisë (APA) vëren se stresi kronik mund të rrisë shanset e një individi për të zhvilluar problematika të caktuara shëndetësore, të tilla si presioni i lartë i gjakut, sulmi në zemër ose goditja në tru.

  Disa mënyra për të menaxhuar stresin:

  - Bëni aktivitet të rregullt fizik
  - Angazhohuni në aktivitete relaksuese, të tilla si meditimi ose masazhet
  - Nëpërmjet vendosjes së qëllimeve dhe përparësive
  - Duke folur me miqtë dhe familjen për mbështetje ose ndihmë emocionale
  - Nëpërmjet kontaktit me një profesionist të shëndetit mendor

  Çfarë tjetër shkakton rrahje të shpeshta të zermës?


  1. Kafeina

   Kafeina është një stimulues që gjendet në shumë pije, të tilla si kafeja, çaji, pijet e gazuara dhe pijet energjike. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) sugjeron që një i rritur mund të marrë deri në 400 miligramë (mg) kafeinë në ditë, që është rreth 4 ose 5 filxhanë kafe. Sidoqoftë, sasia e kafeinës që një person mund të konsumojë pa efekte anësore varet nga ndjeshmëria e tij ndaj kafeinës.

   Një person që merr shumë kafeinë mund të përjetojë:

   - Pagjumësi
   - Ndjesi nervozizmi
   - Ankth
   - Rrahje të shpejta të zemrës
   - Shqetësime stomaku
   - Nauze
   - Dhimbje koke
   - Ndjenjë pakënaqësie

   2. Alkooli
    Një studim i vitit 2014 zbuloi se edhe një sasi e vogël e alkoolit mund të rrisë shanset e një personi për të zhvilluar fibrilacionin atrial. Fibrilacioni atrial është një gjendje që bën që zemra e një personi të rrahë në mënyrë të parregullt dhe ndonjëherë shumë shpejt. Një studim i mëtejshëm nga 2017 testoi frymëmarrjen e njerëzve për nivelet e përqendrimit të alkoolit. Studiuesit zbuluan se ndërsa niveli i përqendrimit të alkoolit në persona rritet, rriten edhe rrahjet e zemrës së tyre.


    konsulte kardiologu

    3. Nikotina
     Nikotina është një kimikat që krijon shumë varësi i cili gjendet tek cigaret. Nikotina mund të shkaktojë rritje të presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës. Kërkimet nga 2016 vunë në dukje se nikotina mund të rrisë rrahjet e zemrës së një personi me 10–15 rrahje në minutë (BPM). Studiuesit gjithashtu theksuan se rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut i një personi u rritën pavarësisht nëse nikotina ishte e tymosur, thithur apo gëlltitur.

     4. Stimuluesit e paligjshëm
      Stimuluesit e paligjshëm, të tillë si kokaina dhe amfetaminat, mund të bëjnë që një person të ketë rrahje të zemrës shumë të larta. Kërkimet nga 2014 zbuluan se njerëzit që përdorin kokainë kishin më shumë të ngjarë të përjetonin rrahje të parregullta ose të rritura të zemrës.

      5. Disa medikamente
       Sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar (NHS), barna të caktuara mund të shkaktojnë që një person të ketë rrahje zemre të parregullta. Këto barna përfshijnë:

       - Inhaluesit
       - Barnat për tensionin e lartë
       - Antihistaminikët
       - Medikamentet antifungale (antimykotike)
       - Barnat kundër depresionit
       - Antibiotikët

       6. Disa suplemente ushqimore
        Shtesa të caktuara bimore mund të rrisin rrahjet e zemrës së një personi, të tilla si:

        Valeriana:
        Valeriana është një shtesë që përdoret për ankthin, pagjumësinë, depresionin, sindromën premenstruale, dhimbjen e kokës dhe çështjet menstruale. Efektet anësore të marrjes së valerianës mund të përfshijnë shqetësime të zemrës, të tilla si një ritëm i shpejtë e zemrës, dhimbje koke, shqetësime në stomak, parehati, ngacmueshmëri, mjegullim të mendjes dhe pagjumësi.

        Ginsengu
        promovohet si një tonik i përgjithshëm për të përmirësuar mirëqenien. Sidoqoftë, ginsengu ka efekte anësore që mund të përfshijnë rrahje të zemrës, pagjumësi, probleme menstruale, dhimbje gjiri, dhimbje koke, probleme me tretjen dhe presion të lartë ose të ulët të gjakut.

        Si trajtohen këto gjendje?


        Një person që përjeton një rritje të rrahjeve të zemrës për shkak të kafeinës, alkoolit, nikotinës ose stimuluesve të paligjshëm duhet të përpiqet të zvogëlojë sasinë që konsumon.

        Nëse një person është i varur nga një medikament i caktuar, ai duhet të marrë në konsideratë të diskutojë me një punonjës të kujdesit shëndetësor ose këshillues për të diskutuar mundësitë e trajtimit.

        Nëse një person ka një ritëm të shpejtë të zemrës pasi ka marrë disa barna ose suplemente ushqimore, ai mund të flasë me mjekun e tij për të parë nëse ekziston një medikament alternativ që mund të marrë.

        Ndryshimet hormonale


        Një rritje në rrahjet e zemrës mund të ndodhë edhe gjatë shtatzënisë. Kjo mund të ndodhë sepse zemra duhet të pompojë gjak edhe në placentë përtej gjithë trupit. Një studim nga viti 2019 zbuloi se, mesatarisht, rrahjet e zemrës së një gruaje shtatzënë u rritën me 7-8 rrahje në minutë. I njëjti studim zbuloi gjithashtu se norma mesatare e zemrës u rrit gjatë gjithë shtatzënisë. Rrahjet mesatare të zemrës së një gruaje në javën e 10të të shtatzënisë ishte 79.3 bpm, e cila u rrit në 86.9 bpm në javën  40të.

        Për më tepër, sapo një grua kalon menopauzën, ajo ka një rrezik në rritje të sëmundjeve koronare të zemrës.

        Si ndikojnë elektrolitet


        Elektrolitet janë mineralet dhe kripërat në gjakun e një personi. Elektrolitet ndihmojnë në shpërndarjen e impulseve elektrike rreth trupit. Një person që ka një çekuilibër të elektroliteve mund të vërejë se ka një ritëm të shtuar të zemrës. Një studim i vjetër nga 2013 zbuloi se simptomat më të zakonshme që përjeton një person me çekuilibër elektrolitik ishin:

        - Vështirësi në frymëmarrje
        - Ethe
        - Rrahje të shpejta të zemrës
        - Konfuzion
        - Shqetësime intestinale
        - Rrahje të çrregullta të zemrës

        Si trajtohet disbalanca elektrolitike?


        Për të diagnostikuar një çekuilibër të elektrolitëve, një mjek mund të kryejë një analizë të elektroliteve. Kjo analizë kontrollon nivelet e elektroliteve në gjakun e një personi. Mjeku më pas mund të rekomandojë trajtim bazuar në nivelet e elektroliteve të zbuluara nga testi.

        Kur duhet të kontaktoni një mjek?


        Një rrahje e ritëm i shpejtë i zemrës nuk është zakonisht arsye për shqetësim. Sidoqoftë, një rritje e rrahjeve të zemrës mund të jetë edhe tregues i një problemi të fshehtë shëndetësor. Problemet shëndetësore që mund të shkaktojnë rrahje të shpejtë të zemrës përfshijnë:

        - Një tiroide shumë aktive (hipertiroidizëm)
        - Sheqeri i ulët në gjak (hipoglicemia)
        - Anemitë
        - Hipotensioni postural ose ortostatik (marramendje ose presion të ulët të gjakut i shkaktuar nga ndryshimi i pozicionit)
        - Ethet
        - Dehidratimi

        Duhet të konsultoheni me një mjek nëse:

        - Ka histori të problemeve të zemrës
        - Rrahjet e zemrës janë të shtuara prej një kohe të gjatë
        - Rrahjet e rritura të zemrës po shkaktojnë shqetësim


        Duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse përjetoni:

        - Vështirësi në frymëmarrje
        - Marrje mendsh
        - Të fikët
        - Humbje ndërgjegje
        - Shtrëngim në kraharor
        - Dhimbje gjoksi


        Si përfundim:


        Një person mund të përjetojë një rrahje të shtuar të zemrës për shumë arsye. Zakonisht këto arsye nuk janë serioze. Nëse shqetësoheni prej një kohe të gjatë për rrahjet e shpejta të zemrës, duhet të konsultoheni me një mjek.


        konsulte kardiologu

        Hipertensioni arterial - gjithçka që duhet të dini