Nga Jonathan Corum dhe Carl Zimmer Përditësuar më 22 Mars 2021
Në gazetën New York Times

Universiteti i Oksfordit bashkëpunoi me kompaninë Britanike-Suedeze AstraZeneca për të zhvilluar dhe testuar një vaksinë të koronavirusit të njohur si ChAdOx1 nCoV-19 ose AZD1222. Një provë e madhe klinike tregoi se vaksina ofronte mbrojtje të fortë, me një efikasitet të përgjithshëm prej 79 përqind.

Dhjetëra vende kanë autorizuar vaksinën për përdorim urgjent, por ende nuk është miratuar  nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Në mars, më shumë se një duzinë vende ndaluan përdorimin e vaksinës për shkak të shqetësimeve në lidhje me mpiksjet e gjakut.

Një pjesë e koronavirusit


Virusi SARS-CoV-2 është i mbushur me proteina që përdor për të hyrë në qelizat njerëzore. Këto të ashtuquajtura proteina spike bëjnë një shënjestër joshëse për vaksinat dhe trajtimet e mundshme.

Vaksina Oxford-AstraZeneca bazohet në udhëzimet gjenetike të virusit për ndërtimin e proteinës spike. Por ndryshe nga vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna, të cilat ruajnë udhëzimet në ARN (acidi ribonukleik) me një varg, vaksina e Oksfordit përdor ADN (acidi deoxiribonukleik) me dy vargje.

ADN Brenda një Adenovirusi


Studiuesit shtuan gjenin për proteinën spike të koronavirusit në një virus tjetër të quajtur adenovirus. Adenoviruset janë viruse të zakonshme që zakonisht shkaktojnë ftohje ose simptoma të ngjashme me gripin. Ekipi i Oxford-AstraZeneca përdori një version të modifikuar të një adenovirus shimpanze, të njohur si ChAdOx1. Mund të hyjë në qeliza, por nuk mund të kopjohet brenda tyre.


AZD1222 vjen nga dekada të hulumtimit mbi vaksinat me bazë adenovirusin. Në korrik 2020, e para u aprovua për përdorim të përgjithshëm - një vaksinë për Ebola, e bërë nga Johnson & Johnson. Provat klinike të përparuara janë duke u zhvilluar për sëmundje të tjera, përfshirë H.I.V. dhe Zika.

Vaksina Oxford-AstraZeneca për Covid-19 është më e durueshme se vaksinat e mARN nga Pfizer dhe Moderna. ADN-ja nuk është aq e brishtë sa ARN-ja dhe shtresa e ashpër e proteinave të adenovirusit ndihmon në mbrojtjen e materialit gjenetik brenda. Si rezultat, vaksina e Oksfordit nuk duhet të mbetet e ngrirë. Vaksina pritet të zgjasë për të paktën gjashtë muaj nëse ruhet në frigorifer në 38–46 ° F (2-8 ° C).

Hyrja në qelizë


Pasi vaksina të injektohet në krahun e një personi, adenoviruset futen në qeliza dhe mbërthehen në proteinat në sipërfaqen e tyre. Qelizat e përfshinë virusin në një flluskë dhe e tërheqin atë brenda. Sapo të hyjë brenda, adenovirusi shpëton nga flluska dhe udhëton në bërthamë, në dhomën ku ruhet ADN-ja e qelizës.

Adenovirusi shtyn ADN-në e tij në bërthamë. Adenovirusi është i inxhinierizuar kështu që nuk mund të bëjë kopje të vetvetes, por gjeni për proteinën spike të koronavirusit mund të lexohet nga qeliza dhe të kopjohet në një molekulë të quajtur mRNA ose RNA mesazhere. 

Ndërtimi i proteinave spike


ARNm largohet nga bërthama dhe molekulat e qelizës lexojnë sekuencën e saj dhe fillojnë grumbullimin e proteinave spike.

Disa nga proteinat e pikave të prodhuara nga qeliza formojnë thumba që migrojnë në sipërfaqen e saj dhe nxjerrin majat e tyre. Qelizat e vaksinuara gjithashtu ndajnë disa nga proteinat në fragmente, të cilat i paraqesin në sipërfaqen e tyre. Këto thumba dhe fragmente të proteinave spike mund të njihen nga sistemi imunitar.

Adenovirusi gjithashtu provokon sistemin imunitar duke ndezur sistemet e alarmit të qelizës. Qeliza dërgon sinjale paralajmëruese për të aktivizuar qelizat imune afër. Duke ngritur këtë alarm, vaksina Oxford-AstraZeneca bën që sistemi imunitar të reagojë më fort ndaj proteinave spike.Zbulimi i “pushtuesit”


Kur një qelizë e vaksinuar vdes, mbeturinat përmbajnë proteina spike dhe fragmente proteine ​​që mund të merren më pas nga një lloj qelize imune që quhet një qelizë që paraqet antigjen ose antigjen paraqitëse.


Qeliza paraqet fragmente të proteinës spike në sipërfaqen e saj. Kur qelizat e tjera të quajtura qeliza ndihmëse T zbulojnë këto fragmente, qelizat ndihmëse T mund të ngrenë alarmin dhe të ndihmojnë mobilizimin e qelizave të tjera imune për të luftuar infeksionin.

Krijimi i antitrupave


Qelizat e tjera imune, të quajtura qeliza B, mund të përplasen në thikat/spiket e koronavirusit në sipërfaqen e qelizave të vaksinuara, ose fragmente të proteinave spike që lundrojnë të lira. Disa nga qelizat B mund të bllokohen në proteinat spike. Nëse këto qeliza B aktivizohen nga qelizat ndihmëse T, ato do të fillojnë të shumohen dhe të derdhin antitrupa që synojnë/targetojnë proteinën spike.


Ndalimi i virusit


Antitrupat mund të kapen në thumba/spiket e koronavirusit, të shënojnë virusin për shkatërrim dhe të parandalojnë infeksionin duke bllokuar spiket që të mos ngjiten (bashkohen) me qelizat e tjera.Vrasja e qelizave të infektuara


Qelizat (antigjen-paraqitëse) që paraqesin antigjen mund të aktivizojnë gjithashtu një lloj tjetër të qelizave imune të quajtur qelizë T vrasëse, të cilat gjejnë dhe shkatërrojnë çdo qelizë të infektuar me koronavirus që shfaq fragmentet e proteinave spike në sipërfaqet e tyre.


Memorizimi i virusit


Vaksina Oxford-AstraZeneca kërkon dy doza, të bëra në një interval katër javor, për të mbrojtur sistemin imunitar për të luftuar koronavirusin. 


Për shkak se vaksina është kaq e re, studiuesit nuk e dinë se sa mund të zgjasë mbrojtja e saj. Eshtë e mundur që në muajt pas vaksinimit, numri i antitrupave dhe qelizave T vrasëse do të bjerë. Por sistemi imunitar gjithashtu përmban qeliza speciale të quajtura qelizat B të kujtesës dhe qelizat T të kujtesës që mund të mbajnë informacionin për koronavirusin për vite me radhë apo edhe dekada.

Ecuria kohore e vaksinës


Janar, 2020
 - Studiuesit në Institutin Jenner të Universitetit të Oksfordit fillojnë punën për një vaksinë të koronavirusit.

27 Mars
 - Studiuesit e Oksfordit fillojnë shqyrtimin e vullnetarëve për një provë njerëzore.

23 Prill
 - Oxford fillon një studim Faza 1/2 në Britani.

30 Prill
 - partneritet i Oksfordit me AstraZeneca për të zhvilluar, prodhuar dhe shpërndarë vaksinën.

21 Maj
 - Qeveria amerikane premton deri në 1.2 miliard dollarë për të ndihmuar në financimin e zhvillimit dhe prodhimit të vaksinës së AstraZeneca.

28 Maj
 - Një studim i fazës 2/3 e vaksinës fillon në Britani. Disa nga vullnetarët aksidentalisht marrin gjysmën e dozës së parashikuar.

23 Qershor -
Një studim i fazës 3 fillon në Brazil.

28 Qersho
r - Një studim i Fazës 1/2 fillon në Afrikën e Jugut.

30 Korrik -
Një artikull në Nature tregon se vaksina duket e sigurt tek kafshët dhe duket se parandalon pneumoninë.

18 Gusht
 - Një studim i fazës 3 të vaksinës fillon në Shtetet e Bashkuara, me 40,000 pjesëmarrës.

6 Shtator -
Studimet në njerëz ndërpriten në në të gjithë botën pas një efekti të padëshiruar të dyshuar në një vullnetar britanik. As AstraZeneca dhe as Oxford nuk njoftojnë publikisht për këtë ndërprerje të studimit.

8 Shtator
 - Lajmet në lidhje me ndalimin e studimeve bëhen publike.

12 Shtator -
Studimet klinike rifillojnë në Mbretërinë e Bashkuar por mbetet e ndaluar në Shtetet e Bashkuara.

23 Tetor
 - Pas hetimit, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) lejon që studimet klinike të fazës 3 të vazhdojë në Shtetet e Bashkuara.

23 Nëntor -
AstraZeneca bën publike të dhënat e studimeve klinike që tregojnë se gjysma e dozës fillestare të vaksinës duket më efektive sesa një dozë e plotë. Por parregullsitë dhe lëshimet nxisin shumë pyetje në lidhje me rezultatet.

7 Dhjetor - 
Instituti i Serumit i Indisë njofton se ka aplikuar në qeverinë indiane për autorizimin e përdorimit emergjent të vaksinës, i njohur si Covishield në Indi.

8 Dhjetor
 - Oxford dhe AstraZeneca botojnë punimin e parë shkencor mbi një studim klinik të fazës 3 të një vaksine kundër koronavirusit.

11 Dhjetor
 - AstraZeneca njofton se do të bashkëpunojë me krijuesit rusë të vaksinës Sputnik V, e cila gjithashtu është bërë nga adenovirusët.

30 Dhjetor
 - Britania autorizon vaksinën për përdorim urgjent.

3 Janar 2021-  
India autorizon një version të vaksinës të quajtur Covishield, të bërë nga Instituti i Serumit i Indisë.

11 Mars - 
Danimarka, Islanda dhe Norvegjia ndërpresin përdorimin e vaksinës për shkak të shqetësimeve në lidhje me një rrezik të mundshëm në rritje të mpiksjes së gjakut.

18 Mars -
Agjencia Evropiane e Barnave thotë se vaksina Oxford-AstraZeneca është e sigurt.

22 Mars
 - Rezultatet nga një provë e madhe klinike tregojnë se vaksina ka një efektshmëri të përgjithshme prej 79 përqind.

Në fund të vitit 2021 - 
Kompania pret të prodhojë deri në dy miliardë doza këtë vit. Çdo person i vaksinuar do të kërkojë dy doza, me një çmim të pritur prej 3 deri në 4 dollarë për dozë.

Testi serologjik për COVID-19 - kur duhet të kryhet?