Testi i hemoglobinës A1c tregon nivelin mesatar të sheqerit në gjak gjatë 2 deri në 3 muajve të fundit. Quhet ndryshe HbA1c, test i hemoglobinës së glukozuar. 

Njerëzit që kanë diabet kanë nevojë për këtë test rregullisht për të parë nëse nivelet e tyre po qëndrojnë brenda nomës. Rrezultatet e testeve mund të tregojë nëse keni nevojë të rregulloni ilaçet tuaja të diabetit. Testi A1c përdoret gjithashtu për të diagnostikuar diabetin.

Çfarë është Hemoglobina?


Hemoglobina është një proteinë që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut. Ajo i jep gjakut ngjyrën e tij të kuqe dhe funksioni i saj është të çojë oksigjen në të gjithë trupin tuaj.

Si funksionon testi?


Sheqeri në gjakun tuaj quhet glukozë. Kur glukoza grumbullohet në gjak, ajo lidhet me hemoglobinën në qelizat e kuqe të gjakut. Testi A1c mat sasinë e glukozës së lidhur me Hemoglobinën.


Rezultati i testit të hemoglobinës A1c


Për njerëzit pa diabet, diapazoni normal për nivelin e hemoglobinës A1c është ndërmjet 4% dhe 5.6%. Nivelet e hemoglobinës A1c ndërmjet 5.7% dhe 6.4% tregojnë për shans më të lartë për t`u sëmurur me diabet. Nivelet prej 6.5% ose më e lartë do të thotë që keni diabet.


Për njerëzit pa diabet, diapazoni normal për nivelin e hemoglobinës A1c është ndërmjet 4% dhe 5.6%. Nivelet e hemoglobinës A1c ndërmjet 5.7% dhe 6.4% do të thotë që keni një shans më të lartë për diabet. Nivelet prej 6.5% ose më e lartë do të thotë që keni diabet.

Sa duhet te jëtë niveli i A1c për njerëzit me diabet?


Niveli i synuar i A1c për njerëzit me diabet është zakonisht më pak se 7%. Sa më i lartë të jetë hemoglobina A1c, aq më i lartë është rreziku për të pasur komplikime në lidhje me diabetin.

Një kombinim i dietës, stërvitjes dhe ilaçeve mund të ulë nivelet e A1c.


Njerëzit me diabet duhet të bëjnë një test A1c çdo 3 muaj për t'u siguruar që sheqeri i tyre në gjak është në intervalin e synuar. Nëse diabeti juaj është nën kontroll të mirë, mund të jeni në gjendje të prisni më gjatë midis testeve të gjakut. Por ekspertët rekomandojnë të kontrollohen të paktën dy herë në vit.

Njerëzit me sëmundje që prekin hemoglobinën, të tilla si anemia, mund të kenë rezultate jo të sakta me këtë test. Të tjera situata që mund të ndikojnë në rezultatet e hemoglobinës A1c përfshijnë marrjen e suplementeve të tilla si vitaminat C dhe E dhe nivelet e larta të kolesterolit. Sëmundja e veshkave dhe sëmundja e mëlçisë gjithashtu mund të ndikojnë në test.

Qelizat e kuqe të gjakut jetojnë për rreth 3 muaj, kështu që testi tregon nivelin mesatar të glukozës në gjakun tuaj për 3 muajt e fundit.

Nëse nivelet e glukozës tuaj kanë qenë të larta gjatë javëve të fundit, testi i hemoglobinës A1c do të jetë më i lartë.

Ç`duhet të dimë për neuropatinë diabetike?Si të hamë karbohidrate të mira: Indeksi Glicemik