Shëndeti Mendor

Farmakogjenetika: Një mjet i rëndësishëm i mjekësisë preçize

Faramkogjenetika na mundëson që në bazë të informacionit gjenetik të mund të përzgjedhim trajtimin farmakologjik më të përshtatshëm, maksimizojmë efikasitetin terapeutik dhe të minimizojmë efektet anësore.Mënyra se si veprojmë tani për përzgjedhjen e një bari është si në Figurën 1. Një medikament i ...
Lexo më shumë...

Dil nga mendja ime! Frymëzim, për ata që mendojnë më shumë seç duhet, në një botë të kapluar nga ankthi.

Meredith Arthur është një shkrimtare dhe producente videosh nga San Fransisco, e cila ka qënë një nga pinonerët e teknikave frymëzuese për njerëzit që të flasin rreth shëndetit të tyre mendor pa patur komplekse. Meredith krijoi faqen e ëeb-it “Beautiful Voager” në 2015-ën për ata që mendojnë së ...
Lexo më shumë...

Cfarë të bëni që trajtimi kundër depresionit t’ju funksionojë

Jepini kohë mjekimit që të veprojëDuhen të paktën disa javë që trajtimi kundër depresionit të nisë efektin – dhe rreth 12 javë që ju të kuptoni nëse ai vërtet ka funksionuar. Ju dhe mjekut tuaj mund t’iu duhet që të eksperimentoni për të gjetur dozën e duhur, mjekimin e duhur, ose madje edhe ...
Lexo më shumë...

Fëmijët, Gjumi i mirë dhe Pasojat e Pamjaftueshmërisë së Gjumit

Gjumi i përshtatshëm është çelësi i shëndetit të mirë, mirëqënies dhe funksionimit të duhur në të gjitha fazat e jetës, e kjo gjë është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët. Gjumi i varfër mund të pengojë rritjen dhe zhvillimin e shpejtë në fëmijërinë e hershme.Nuk ka të bëjë vetëm me kohëzgjatjen ...
Lexo më shumë...

Truri i një njeriu me autizëm funksionon ndryshe

Njerëzit me autizëm e kanë të vështirë komunikimin dhe ndërveprimin me të tjerët. Por është e vështirë të pëshkruash sesi është një person me autizëm tipik, madje disa tipare autike mund t’i gjesh te secili prej nesh.Çrregullimi i Spektrit të Autizmit (ÇSA) përfshihet në çrregullimet e ...
Lexo më shumë...

Fëmijët që kanë vështirësi me përqëndrimin. Mënyra e saktë (dhe e gabuar) për t’i ndihmuar.

Më poshtë do paraqesim disa nga gabimet më të zakonshme që bëjnë prindërit në përpjekje për t’i ndihmuar fëmijët që të bëjnë detyrat – dhe disa qasje më të mira për të provuar.Nëse fëmija juaj nuk arrin të përqëndrohet, ndoshta i është shkëputur tërësisht vëmëndja gjatë një ore mësimi (online) dhe ...
Lexo më shumë...

Hoqa dorë nga benzodiazepinat, hera e parë që prej dekade!

Disa dëshmi të njerëzve që kanë patur përvojë me përdorimin e zgjatur të benzodiazepinave si dhe fakte të tjera në lidhje me keq përdorimin e këtyre barnave.U shkëputa në mënyrë të menjëhershme nga mjekimet për ankthin përgjatë qëndrimit e vetme në shtëpi gjatë pandemisë. Mbaj mend shumë pak rreth ...
Lexo më shumë...

Zhvillimi i pavarësisë te fëmija dhe roli i prindit

Ndarja dhe pavarësiaSi i porsalindur, fëmija juaj nuk e ka konceptin e vetvetes si një individ i veçantë: Ai mendon se ju të dy jeni një dhe nuk e kupton që doçkat dhe këmbët e vogla që po tunden para tij janë të tijat. Me kalimin e kohës, ndërkohë që fëmija është duke u rritur fizikisht dhe ...
Lexo më shumë...

“Emocionet ngjitëse”: Si arrijnë njerëzit që të ndikojnë dhe të ndikohen nga ndjenjat e të tjerëve pa e kuptuar

Ndërkohë që disa njerëz mendojnë se janë vërtetë të qetë, të ftohtë dhe të përmbajtur, në të vërtetë ata nuk janë. Të paktën jo gjatë gjithë kohës.Njerëzit përjetojnë ulje-ngritje emocionesh, ndjenjash dhe humori zakonisht në të përditshmen. Sipas të dhënave të grumbulluara përgjatë 25 viteve, këto ...
Lexo më shumë...

ADHD në moshë të rritur: ‘Të diagnostikohesh me ADHD në të njëjtën kohë me djalin’

Kur djali i Arbrit u diagnostikua me ADHD, pediatri i fëmijës e këshilloi edhe Arbrin që të bënte një vlerësim për veten. Duke e përshkruar këtë “si një nga hapat zhvillimorë më të rëndësishëm” të jetës së tij, Arbri shpjegon se si diagnostikimi me ADHD ndryshoi gjithçka për të.Në një intervistë ai ...
Lexo më shumë...

Cfarë do të thotë të kesh probleme me funksionet ekzekutive?

Çfarë janë funksionet ekzekutive?Funksionet ekzekutive janë një tërësi aftësish mendore shumë të rëndësishme. Ato rregullojnë mënyrën se njerëzit proçesojnë informacionin, mbajnë mend, marrin vendime, reagojnë ndaj situatave të ndryshme dhe menaxhojnë kohën. Problemet me funksionet ekzekutive mund ...
Lexo më shumë...

Përditësim mbi ADHD-në dhe përdorimin e ekraneve

Pak lajme qetësuese në kohën e Covid-it.Me autoritetet e shëndetit publik që i mëshojnë vazhdimisht distancimit social rritet koha e përdorimit të ekraneve ndaj shumë prindër shqetësohen për ndikimin që kjo do të ketë në shëndetin mendor të fëmijëve të tyre (madje edhe në shëndetin në tërësi). ...
Lexo më shumë...

“Gjërat e vogla” që bëjnë prindërit, të cilat mund të pengojnë fëmijët e tyre përgjatë rritjes.

Edhe prindërit më të mirë e me qëllimet më të mira mund të përcjellin te fëmijët e tyre zakone të këqija e të dëmshme. Kjo mund të hutojë fëmijët – pse ata sillen në këtë mënyrë ose pse ndjehen kështu? Të pyetur online, “Çfarë gjërash ‘të vogla’ bëjnë prindërit që u shkaktojnë fëmijëve të tyre ...
Lexo më shumë...

Anoreksia Nervore Trajtimi dhe Shërimi -Pjesa 3

Një profesionist i shëndetit mendor do të hartojë një plan për të adresuar të gjithë nevojat e veçanta të personit. Do të nevojitet një ekip specialistësh që do të ndihmojnë personin që të kapërcejë sfidat fizike, emocionale, sociale dhe psikologjike me të cilat po përballen.Strategjia përfshin:...
Lexo më shumë...

Anoreksia Nervore nga Shkaqet te Diagnoza – Pjesa 2

Shqetësimet në lidhje me peshën dhe format trupore janë shpesh tipare të anoreksisë nervore, por mund të mos jenë shkaku kryesor. Ekspertët nuk dinë ende të thonë se cili është saktësisht shkaku, por faktorët gjenetikë, mjedisor, biologjik dhe të tjerë mund të luajnë një rol të rëndësishëm.Disa ...
Lexo më shumë...

Anoreksia Nervore nga Përkufizimi te Simptomat–Pjesa 1

Anoreksia nervore është një sëmundje e rëndë e shëndetit mendor dhe një çrregullim i ngrënies që kërcënon jetën. Megjithatë me trajtimin e duhur, shërimi është i mundur.Anoreksia nervore shpesh përfshin sfida emocionale, imazhe jo të vërteta për trupin dhe një frikë të tepruar se mos shton në peshë....
Lexo më shumë...

Pak stres mund të ndihmojë të rinjtë që të mësojnë të përballen me të

Një studim i kryer te majmunët përforcon idenë se stresi në nivel mesatar mund të na bëjë mirë.Vështirësite e jetës në fëmijëri, për shembull të qenit i pastrehë ose humbja e prindit janë ngjarje të tmerrshme. Edhe më keq akoma është kur mendon se çfarë vështirësish të presin më tej. Një jetë pa ...
Lexo më shumë...

Covid-19 dhe truri: A shkakton virusi probleme psikiatrike?

Pacientët me Covid-19 po përballen me një rrezik më të madh për të shfaqur çrregullimeve psikiatrike. A vjen kjo si pasojë e ndikimeve shoqërore që ka sjellë pandemia apo virusi po gjen rrugën për të arritur në trurin tonë?Mbyllja dhe distancimit social për të menaxhuar disi pandeminë e covid-19 ...
Lexo më shumë...

Check-up në Shëndetin Mendor

Shumica e njerëzve nuk i japin të njëjtën rëndësi një kontrolli të shëndetit mendor siç do të bënin për një kontroll fizik.Një arsye madhore për këtë është se ndërsa praktikisht të gjithë ndihen rehat kur shohin mjekun e tyre të familjes të paktën çdo vit, ekziston një paragjykim negativ që lidhet ...
Lexo më shumë...

Antidepresivët e rinj: Efektet dhe rreziqet

Depresioni është shkaku më i zakonshëm i invaliditetit në botë. Mundësitë janë të larta, që ju ose dikush që ju njihni të përjetojë për një periudhë kohore gjëndje depresive, që ndikon në punën tuaj apo në jetën tuaj shoqërore dhe familjare. Përafërsisht 2 në 3 njerëz me depresion do të përjetojnë ...
Lexo më shumë...

Ç`do të thotë të jetosh me stresin kronik?

Si mund të përballemi me situatat e ndryshme kur gjërat sa vijnë e bëhen më të vështira?Reflektim nga një psikologe…Nuk mendoj që jam e vetmja që shoh se më janë shtuar thinjat në kokë, apo jo? Shpesh e gjej veten duke u parë disa herë në pasqyrë që të sigurohem se po i shikoj gjërat siç janë. Jam ...
Lexo më shumë...

Çrregullimi bipolar - Cilat janë shenjat madhore?

Çrregullimi bipolar - Cilat janë shenjat madhore?
Çrregullimi bipolar karakterizohet nga luhatjet e fuqishme të humorit prej depresionit në mani.Kur mund të dyshojmë për praninë e çrregullimit bipolar?Nëse përjetoni periudha të fuqishme depresioni të pasuara këto nga periudha ngazëllimi dhe energjie të shtuar apo ndryshe e quajtur mani.Nëse dikush ...
Lexo më shumë...

A mund të merret Melatonina për gjumë çdo natë?

Çfarë është melatonina?Suplementet e melatoninës janë një formë sintetike e një hormoni të trurit tone - melatonina, i cili na ndihmon për të fjetur. Truri juaj rrit prodhimin e melatoninës përgjatë natës dhe e ul atë përgjatë ditës, duke punuar në mënyrë të sinkronizuar me ritmin tuaj cirkadian. ...
Lexo më shumë...

5 mënyra për të mbështetur fëmijët me ADHD gjatë të mësuarit online

ADHD Shqip
Lot dhe kriza inati - këto janë fjalët me të cilët prindërit e përshkruajnë eksperiencën e të mësuarit online për fëmijët e tyre me Çrregullim të Vëmendjes së Pamjaftueshme dhe Hiperaktivitetit (ADHD). Pa mbështetjen e zakonshme nga mësuesit dhe pa prezencën e ambienteve familjare të klasës, pa ...
Lexo më shumë...

Dilema sociale: A po e ndikojnë vërtet rrjetet sociale mendjen tonë?

Dokudrama në Netflix The Social Dilemma na paraqet një pamje distopike të mediave sociale, duke treguar se teknologjia e Silicon Valley është tashmë një kërcënim ekzistencial për njerëzimin. Truri që qëndron pas Facebook, Instagram dhe TikTok e ka shpenzuar dekadën e fundit duke përmirësuar ...
Lexo më shumë...

Si të përballemi me presionin e shoqërisë në adoleshencë

“Si bën dhe ti, të gjithë janë duke e bërë. S`ka ndonjë gjë.”Është e pritshme se çdo adoleshent në një moment të caktuar mund të përballet me presionin e shoqërisë.Le të themi se të kanë ftuar në një festë, ku me siguri do të ketë alkool, por ndoshta edhe drogë. Një shoku juaj ka lënë orët e ...
Lexo më shumë...

9 gjërat që mjekët e gjumit nuk do t'i bënin kurrë para gjumit

Ekspertët zbulojnë se cilat zakone të gjumit duhet të shmangen nëse doni të ndiheni të pushuar në mëngjes.Të bërit e një gjumi cilësor ndikon në gjithçka, në humor, peshë, sistem imunitar e shumë të tjera.Por për shumë njerëz, një natë pushimi e plotë mund të jetë një sfidë. Çfarë bëni apo çfarë ...
Lexo më shumë...

Sjellje toksike!? Mund të jeni duke shfaqur sjellje toksike, pa qënë i vetëdijshëm për to!

Shpesh dëgjojmë njerëzit duke cilësuar sjelljen e dikujt tjetër si “toksike”, por nuk na vjen ndërmend të kemi dëgjuar dikë që të thotë “Sjellja ime është toksike”. E megjithatë, në të vërtetë, shumica prej nesh shfaqin disa sjellje toksike në një çast të caktuar në jetë.Çfarë e bën një sjellje të ...
Lexo më shumë...

A ndodh që fëmijët me ADHD të vazhdojnë të mbeten të tillë edhe në moshë të rritur?

Me herët mendohej se fëmijët thjesht e humbisnin ADHD-në ndërkohë që zhvillohen e rriten. Por, tani e dimë që edhe pse ADHD fillon në fëmijëri, simptomat shqetësuese mund të vazhdojnë edhe në adoleshencë e më tej – përgjatë jetës së njeriut. Ndërkohë që duket sikur disa fëmijë e tejkalojnë ...
Lexo më shumë...

Të ndihmosh një mik me depresion

Më poshtë po tregojmë historinë e një djali amerikan, depresionin e tij dhe përballjen me të. Kam luftuar me depresionin që në shkollën e mesme. Mbaj mend që ndihesha vetëm pasi të gjithë miqtë e mi vendosën të mos më flisnin më. Ndjeva një boshllëk brenda meje që nuk do të zhdukej. Ndonjëherë, ...
Lexo më shumë...

Barnat me të cilat abuzohet më shpesh

Abuzimi me barnatAbuzimi nuk lidhet vetëm me drogërat e rrugës. Përveç marihuanës, medikamentet e ligjshme janë drogërat më të abuzuara në SH.B.A. Barnat me dhe pa recetë mund të na ndihmojnë dhe të na shërojnë, por disa mund të krijojnë varësi apo të bëhen të rrezikshme nëse përdoren në mënyrën e ...
Lexo më shumë...

10 llojet e çrregullimeve të gjumit

Gjumi është një funksion me rëndësi jetike për trupin tonë dhe e ndihmon atë që të shërohet dhe të ripërtërihet. Pamundësia për të fjetur siç dhe sa duhet mund të shkaktojë sëmundje dhe çrregullime. Për më tepër, çrregullimet e gjumit dhe çrregullimet mendore janë bashkëshoqëruese të njëra tjetrës, ...
Lexo më shumë...

Fëmijë i turpshëm? Ndonjëherë nuk është vetëm ndrojtje.

Mutizmi selektiv është një gjendje e zakonshme ankthi ku fëmijët që janë normalisht llafazan në shtëpi heshtin para të huajve ose në shkollë.Kur vajza ime e vogël ishte 3 vjeç, mësuesja e saj parashkollore më thirri disa muaj pas vitit shkollor për të më thënë se ende nuk e kishte idenë se si ...
Lexo më shumë...

Shenjat që tregojnë se fëmija juaj mund të vuajë nga çrregullimi i sjelljes

Për fëmijët është e zakonshme të shfaqin probleme të sjelljes, si shpërthime inati e zemërimi, sjellje sfiduese, të kthejnë fjalën dhe të mos dëgjojnë. Me shumë gjasa nuk ka prind të mos jetë përballur me këto sjellje të vështira, që fëmijët mund të bëjnë, ndërkohë përgjatë rritjes ata mësojnë si ...
Lexo më shumë...

Pse stresi është i rrezikshëm - dhe si të shmangim ndikimet e tij

Në Nëntor të 2017-ës, 2 kirurgë okulistë të një spitali në Beirut raportuan një rast interesant të humbjes së shikimit të një kolegut të tyre. Mjeku i specializuar për dëmtimet e retinës, papritur pati një turbullim të shikimit në njërin prej syve vetëm një ditë a dy pas përfundimit të një dite ...
Lexo më shumë...

Si është të rritësh një djalë me skizofreni

Miriam Feldman, autore e librit “Ai erdhi bashkë me të”, rikujton se si ajo mbështeti djalin e saj të rritur me sëmundje mendore ndërkohë që mbajti punën e saj dhe në të njëjtën kohë rriti edhe fëmijët e tjerë.Miriam Feldman dëshiron që t’u tregojë njerëzve se lista me shenja alarmi për çrregullime ...
Lexo më shumë...

Keni një ves? Ja si ta trajnoni trurin për ta mundur atë.

Ka shumë të ngjarë që veset tuaja të jenë bërë më evidente gjatë pandemisë, e madje mund edhe të keni fituar një ves të ri. Për shembull, mund të vini re aspekte të mënyrës se si e mbani shtëpinë, çka mund ta bëj punën nga shtëpia më të vështirë. Ose zakonet tuaja personale mund të bezdisin ...
Lexo më shumë...

I diagnostikuar me ADHD, ky fëmijë ua kaloi të gjithë bashkëmoshatarëve në provime

Mamaja e djalit është shumë e lumtur. Në të vërtetë e gjithë familja është e gëzuar këto ditë. Arsyeja e gëzimit është djali i saj 15 vjeçar, i cili arriti që të merrte notat më të larta në provimet e minimaturës. Por jo shumë kohë më parë, Kristi ishte i shpërqëndruar, shkëputej nga mësimet, i ...
Lexo më shumë...

8 shenja të stresit te fëmijët - kur të kërkoni ndihmë profesionale

Fëmijët janë shumë të stresuar nga pandemia – madje do të ishte gati e çuditshme që të mos ishin! Por disa sjellje mund të jenë sinjal që mbështetja shtesë është e nevojshme.Pandemia ka qenë stresuese për të gjithë, përfshirë fëmijët. Ndërkohë që fëmijët njihen për qëndrueshmërinë dhe aftësinë e ...
Lexo më shumë...

Si të ndihmojmë dikë që po përjeton një atak ankthi

Shenjat e një ataku ankthi përfshijnë:- Shtim të rrahjeve të zemrës. Ndonjëherë mund të mendoni se po pësoni një atak kardiak.- Ndiheni tepër të shqetësuar dhe frikësuar- Veshtirësi në frymëmarrje- Tensionim të muskujve- Ndjesi parehatie- Nauze ose dhimbje të stomakut- Tharje të gojës- Një ndjesi ...
Lexo më shumë...

Sa zgjat periudha e shkëputjes nga Xanax-i?

Xanaxi (alprazolami) është një mjekim i zakonshëm kundër ankthit (anksiolotik). Mjekët e përshkruajnë atë për pacientët që kanë probleme me pagjumësinë dhe probleme të tjera të shëndetit mendor, si shqetësim i tepruar, atakët e panikut dhe PTSD-në.Xanaxi sjell shumë të mira për njerëzit që vuajnë ...
Lexo më shumë...

Si të përballemi me presionin për të marrë mjekim psikiatrik?

Çfarë të bëj nëse dikush që e kam për zemër më shtyn që të provoj një mjekim psikiatrik?Ky është një skenar i shpeshtë gjatë punës në klinikë. Është një pozicion i vështirë, sidomos nëse nuk jeni të interesuar për mjekimin. Vetë një psikolog është gjendur në atë pozicion kur po kalonte përmes një ...
Lexo më shumë...

Si ndryshon ADHD te të rriturit dhe te fëmijët?

Si për fëmijët dhe për të rriturit, simptomat kryesore që përcaktojnë ADHD-në përfshijnë impulsivitetin, hiperaktivitetin dhe mungesën e vëmëndjes. Jo të gjithë individët me ADHD do t’i shfaqin këto simptoma në të njëjtën mënyrë dhe shkallë. Disa mund të vënë re ndryshime në mënyrën se si këto ...
Lexo më shumë...

Pse nuk na pëlqen të na thonë çfarë të bëjmë?

Mësoni se si të zbusni zërin rebel/kundërshtues të trurit tuajNjë nga gjërat e para që një fëmijë mëson të thotë dhe të kuptojë është fjala “jo”. Fëmijëve u thuhet që të mos luajnë me top nëpër shtëpi, por ata përsëri e bëjnë. Adoleshentët rrotullojnë sytë kur u kërkohet që të vendosin rripin e ...
Lexo më shumë...

Një përmbledhje rreth menopauzës dhe depresionit

Çfarë është menopauza?Menopauza është periudha në jetën e një gruaje gjatë së cilës ndalon cikli menstrual, me shumë mundësi atëherë kur vezoret (ovaret) ndalojnë së prodhuari estrogjen. Mungesa e ciklit për 12 muaj rresht (në mungesë të shkaqeve të tjera të dukshme) është kriteri kryesor për të ...
Lexo më shumë...

Prindërit që kanë fëmijë inteligjentë bëjnë këto 5 gjëra

Prindërit kanë ëndrra të mëdha për fëmijët e tyre. Ndërsa mundohen të rrisin fëmijë të suksesshëm e të arrirë, mund të shkaktojnë krejt të kundërtën e asaj që kërkojnë duke shkaktuar shumë presion dhe një impakt negativ në mirëqenien e fëmijëve, e cila mbartet edhe në moshë madhore. Kini parasysh ...
Lexo më shumë...

Njerëzit me deluzione i kuptojnë metaforat ndryshe – ja si mund të na ndihmojë të kuptojmë skizofreninë

Gjuha figurative, me anë të së cilës folësi kërkon të komunikojë diçka tjetër nga ajo çka realisht po thotë, është shumë e shpeshtë në bisedat tona të përditshme. Mendohet se metaforat si psh. “Shtëpia më është kthyer në burg” ose “Vajza ime është një monstër”, përdoren rreth 6 herë brenda një ...
Lexo më shumë...

Çfarë është Çrregullimi i Përshtatjes?

 Për më tepër se 50 vjet, klinicistët kanë përdorur termin çrregullim përshtatjeje për të përshkruar njerëzit, të cilët hasin vështirësi në përballjen me një situatë të caktuar stresuese ose një rrethanë që shkakton stres vazhdimisht.Çrregullimet e përshtatjes janë diagnozat më të zakonshme në ...
Lexo më shumë...

7 simptoma fizike që vërtetojnë se depresioni nuk është thjesht ‘në kokën tuaj’

Ne nuk e lidhim shpesh depresionin me dhimbjen fizike, por studimet tregojnë se kjo sëmundje mendore dhemb vërtet.Depresioni dhemb. Ndërkohë që ne shpesh lidhim sëmundjet mendore me dhimbjen emocionale si mërzitja, të qarit dhe ndjenja të mungesës së shpresës, studimet tregojnë se depresioni mundet ...
Lexo më shumë...

Psikologjia që fshihet pas arsyes pse nuk kemi asnjëherë kohë

Shpesh duket sikur s’kemi mjaftueshëm orë në ditë. Sapo fikim alarmin në mëngjes, na duket sikur jemi vazhdimisht në nxitim për të arritur të bëjmë gjërat tona para se dita të mbarojë. Kemi afate për të përmbushur, takime për të organizuar, email-e për t’u përgjigjur e shumë të tjera. Pavarësisht ...
Lexo më shumë...

A mund të përdorni një antidepresiv për të kaluar një periudhë të vështirë?

Përpara se të filloni të merrni barna antidepresive për një periudhë kalimtare, kini parasysh rreziqet që ndërmerrni.Mund të mendoni se përdorimi i një antidepresivi përkohësisht mund t’iu ndihmojë përgjatë një periudhe sfiduese, siç mund të jetë zija, stresi i tejskajshëm apo sëmundjet e rënda. ...
Lexo më shumë...

Si të veproj kur fëmija im vihet në lojë?

Për prindërit është situatë shumë e vështirë kur mësojnë se fëmija i tyre është objekt i bullizmit verbal, fizik apo i rrjeteve sociale dhe internetit.  Është mëse normale të ndiheni të shqetësuar por qasja e duhur me problemin do të ndihmonte fëmjën tuaj të ndihej i vlerësuar, i dëgjuar dhe i ...
Lexo më shumë...

Të jetosh me ADHD-në: si mësova të përdor shpërqëndrimin në të mirën time

Edhe sot, pas plot 20 vitesh nga diagonza e fëmijërisë me Çrregullimin e hiperaktivitetit dhe vëmëndjes së pamjaftueshme (ADHD), unë jam ende i vetëdijshëm se si vëmëndja ime shpesh humbet, lëkundet ose është ndryshe nga ajo e shumicës së njerëzve.Jam i prirur që të përjetoj “boshllëqe” gjatë ...
Lexo më shumë...

Gjysmë luge çaji me rozmarinë të thatë mund të përmirësojë funksionin konjitiv

Te Hamleti, në aktin e 4-rt, skena 5, Ofelia vë në pah se rozmarina bën mirë për kujtesën, një ide, e cila daton mijëra vjet më parë, që në kohën e Greqisë së Lashtë, kur i mëshohej idesë se rozmarina lehtëson trurin, rrit mprehtësinë në të kuptuar, rikthen kujtesën e humbur, gjallëron mendjen. Tek ...
Lexo më shumë...

Si të mos lejojmë që frika nga koronavirusi të ndikojë në shëndetin mendor

Coronavirusi! Virusi Korona! Po! Është një situatë serioze dhe kërkon vëmendje dhe vigjilencë të lartë. Por informacionet e shumta, masat dhe këshillat si nga burime institutesh të shëndetit publik qoftë serioze apo qoftë informacione që qarkullojnë në facebook kanë fuqinë të shkaktojnë ngarkesë në ...
Lexo më shumë...

Si ndikon flora bakteriale në depresion?

Më shumë se rreth 1kg baktere popullojnë zorrët tona, e barazvlefshme kjo me peshën e gjithë trurit si dhe në zorrë ka më tepër organizma se sa ka qeliza në trupin e njeriut. Larmishmëria e gjeneve në bakteriet e zorrëve tona është rreth 100 herë më e madhe se sasia e gjenomës së njeriut. Prandaj ...
Lexo më shumë...

Autizmi: Testimi i gjenomës së vëllezërve/motrave të një individi mund të ndihmojë në diagnostikim para shfaqjes së simptomave

Studimi 10 vjeçar është i pari që saktëson rëndësinë parashikuese të testimit të gjenomës për autizminNjë nga prioritetet kyçe të ndërhyrjeve te fëmijët me Çrregullimin e Spektrit të Autizmit (ÇSA) është të fillosh herët, me disa të dhëna që tregojnë se foshnjat që në moshën 7 muajshe mund të ...
Lexo më shumë...

Si të mos ju bërtasësh fëmijëve?

Thuajse të gjithë prindërit u bërtasin fëmijëve në një moment të caktuar, por sa e dëmshme mund të jetë kjo?Sipas specialistëve – shumë e dëmshme.Ekspertë nga Akademia Amerikane e Pediatrisë thonë se kur u bërtasim fëmijëve shkaktojmë tek ata rritjen e nivelit të hormoneve të stresit duke çuar në ...
Lexo më shumë...

I inatosur gjatë gjithë kohës? Problemi yt mund të jetë depresioni.

Sipas psikiatërve, nervozizmi është një shenjë e nënvlerësuar dhe pak e njohur e depresionit.Të gjithë mund të mendojmë se ditët e sotme janë kthyer në më të vështira se dikur, jeta është më dinamike dhe problemet të cilat hasim janë nga më të ndryshmet, ndaj dhe është shumë e natyrshme që ...
Lexo më shumë...

Si të dallojmë shenjat e Autizmit te foshnjat

Shqetësimi për autizmin është rritur me ritme eksponenciale në vitet e fundit. Por dallimi i shenjave mund të jetë disi “hileqar”, sidomos në fëmijët shumë të vegjël.Shenjat e autizmit dhe veçanërisht shenjat e autizmit te foshnjat janë një shqetësim në rritje mes prindërve të ditëve të sotme. Ajo ...
Lexo më shumë...

A është ADHD gjenetike? Ja se çfarë thonë ekspertët

Përgjigja është më e ndërlikuar se sa mendoni.Çrregullimi i Pamjaftueshmërisë së Vëmendjes me Hiperaktivitet (ADHD) tashmë është një gjëndje e dëgjuar dhe e diskutuar në Shqipëri gjatë dekadës së fundit. ADHD është një nga çrregullimet më të zakonshme në fëmijëri dhe shpesh zgjat përgjatë gjithë ...
Lexo më shumë...

Shëndet i mirë mendor nuk do të thotë të jesh i lumtur gjithë kohën

Është mirë të ndjesh ato që ndjen.Mesohu t`í ndjesh emocionet e tua!Kur shkon te psikiatri, psikologu, seanca nuk fillon me fjalët:‘A jeni i/e lumtur?”  Si rregull pyetjet janë rreth shqetësimeve: ‘A jeni i mërzitur? A ndiheni depresiv? Cfarë nuk shkon me ju? Por asnjë terapist nuk përpiqet që të ...
Lexo më shumë...

Studimi i ri zbulon sekretin se si mund të përballemi me ankthin

Përpjekjet farmaceutike për të larguar “hungërimën nga ana tjetër e heshtjes”, kanë për qëllim reduktimin e efekteve neurofiziologjike të këtij çrregullimi, por pa ndikuar në thelb të problemit të vërtetë. Përpjekja për të zbutur ndikimet e ankthit është njësoj si të duash të rruhesh përpara një ...
Lexo më shumë...

Vetmia dhe monotonia mund të tkurrin trurin

Shumë gjëra rrudhen dhe tkurren në të ftohtë. Sidomos ekstremitetet e njeriut, si gishtat e këmbëve dhe të duarve. Por edhe truri mund të përjetojë tkurrje, të paktën sipas studimit të botuar së fundmi në The New England Journal of Medicine.Për studimin e tyre, shkencëtarët amerikanë dhe ata ...
Lexo më shumë...

Ciklotimia: A janë ndryshimet tuaja të humorit normale - apo ka diçka më shumë?

A ndodh ndonjëherë që ndryshimet e humorit t’ju kapin pa ndonjë shkak të dukshëm? Ndoshta nuk janë aq ekstreme sa luhatjet drastike të humorit në çrregullimin bipolar, por nëse ato shkaktojnë një problem të vazhdueshëm në jetën tuaj, ju mund të vuani nga ciklotimia, kushuriri më i zbutur dhe më i ...
Lexo më shumë...

Depresioni postpartum - Si të ndihmosh një mama të re

Çfarë të bësh kur ankthi dhe mërzitja zgjasin?Lindja e një fëmije është një peiudhë gëzimi dhe ngazëllimi për shumë femra. Por, për disa, lindja mund të nxjerri në sipërfaqe ndjenja të fshehura të ankthit dhe mërzitjes.Kur këto ndjenja zgjasin shumë në kohë dhe ndërhyjnë në jetën dhe marrëdhëniet e ...
Lexo më shumë...

Si ndikon mungesa e gjumit në tru dhe në aftësitë tona konjitive?

Mungesa e gjumit nuk konsiderohet më emblema e prodhimtarisë ose suksesit - kërkimet shkencore tregojnë gjithmonë e më shumë se mungesa e gjumit është një nga gjërat më të këqija që mund t’i bëjmë vetes. Trupi ndoshta mund të mos ketë nevojë për shumë gjumë, por truri ka patjetër shumë: një punë e ...
Lexo më shumë...

Ankthi pas një Tërmeti tek fëmijët dhe adoleshentët

Stres i fuqishëm dhe ankth serioz janë përjetimet që priten pasi fëmijët kanë përjetuar një ngjarje të rëndë e traumatike. Cilat janë llojet e ngjarjeve traumatike? Ngjarje që të përballin me vdekjen, plagosjen e dëmtimin e rëndë fizik, përjetimin e kërcënimit të vdjekjes të vetes apo të ...
Lexo më shumë...

A është depresion apo është ankth?

Shkalla e lartë e mbivendosjes dhe e ngjashmërive të simptomave e bën të vështirë vendosjen e diagnozës. Por, në të ardhmen, kjo mund të mos ketë shumë rëndësi.Ku mbaron ankthi dhe fillon depresioni?Në 2017, Organizata Botërore e Shëndetit vlerësoi se 4,4% e popullsisë në botë – më shumë se 300 ...
Lexo më shumë...

10 trajtime natyrale për të rritur përqëndrimin në ADHD

Nëse jeni diagnostikuar me ADHD ose njihni dikë që vuan, atëherë ju e dini që mundësitë e trajtimeve janë të ndryshme për këdo.Në varësi të moshës, simptomave dhe reagimit të trupit tuaj ndaj mjekimit, ju mund të zgjidhni që të anashkaloni mjekimet tradicionale dhe të kërkoni për trajtime më ...
Lexo më shumë...

Ndjeni se antidepresantët nuk po funksionojnë më? Ja çfarë mund të ketë ndodhur.

Depresioni është një çrregullim kompleks i humorit i cili shkaktohet nga shumë faktorë të ndryshëm. Thënë kjo, ka një milion arsye që ju të mendoni se ju janë rikthyer simptomat ose që ato janë përkeqësuar edhe pse mjekimi e ka mbajtur humorin tuaj të qëndrueshëm. Sipas të dhënave më të fundit në ...
Lexo më shumë...

Lindja Cezariane e lidhur me rritjen e rrezikut për Autizëm dhe Hiperaktivitet

Studimet e reja kanë treguar se bebet e lindura me operacion cezarian kanë më shumë gjasa për të shfaqur Crregullim të Spektrit Autik (ASD) dhe Crregullim të pamjaftueshmërisë së vëmendjes më hiperaktivitet (ADHD). Studimi meta-analitik i 61 studimeve i kryer në 19 shtete, që shqyrtoi 20.6 ...
Lexo më shumë...

5 faktorë të njohur tashmë të lidhur me autizmin

Idea se vaksinat mund të shkaktojnë autizëm ka marr dhe një goditje tjetër këtë vit, me një artikull të ri të publikuar në British Journal of Medicine. Në këtë artikull thuhet se studimi i vitit 1998 nga Andreë Ëakefield, i cili gjeti një lidhje të autizmit me vaksinat – është konsideruar tashmë si ...
Lexo më shumë...

Doni të qetësoheni shpejt? Praktikoni këtë për 6 minuta.

Shpesh herë e gjeni veten para Instagramit apo Facebook-ut me postime të cilat tërheqin vëmendjen tuaj. Disa prej tyre mund të jenë argëtuese, disa kuptimplota e të tjera mund t`ju bëjnë të reflektoni.E megjithatë, pasi e mbyllni telefonin, nuk ndiheni të çlodhur. Ndoshta përjetoni një boshllëk ...
Lexo më shumë...

Përdorimi i tepërt i mediave sociale, faktor risku për depresionin tek adoleshentët

Studime të reja tregojnë se përdorimi i tepërt i rrjeteve sociale mund të jetë tepër ndikues në shëndetin mendor të adoleshentëve. Sa më shumë të përdoren mediat sociale aq më i lartë është risku për depresion. Sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Montrealit koha e shpenzuar përgjatë një ...
Lexo më shumë...

Si të përballemi me ankthin në punë?

Falë teknologjisë që e ka bërë më të thjeshtë marrjen e punës me vete në shtëpi, orët standarte të punës 8 me 4 pothuajse nuk ekzistojnë më. Kombinuar ky fenomen me udhëtimet e gjata të punës dhe orët më të gjata në punë bën që ne të kalojmë pjesën më të madhe të javës sonë duke lundruar në email e ...
Lexo më shumë...

Fuqia e lojës: Si i ndihmon fëmijët?

Për shekuj me rradhë ndoshta, prindërit i kanë thënë fëmijëve të tyre të dalin e të luajnë jashtë. Duke bërë kështu, ata nuk e dinin që ishin duke ushqyer aftësi emocionale, konjitive dhe gjuhësore te fëmijët e tyre. Këto aftësi i ndihmojnë fëmijët të ndërtojnë funksionet ekzekutive dhe sociale e ...
Lexo më shumë...

Ëndrrat stresuese: Pse i shohim dhe si mund t`i parandalojmë

Shkenca ka arritur të shpjegoj shumë aspekte të gjumit por ëndrrat ngelen një ndër fenomenet më të pashpjeguara. Njerëzit mundohen t`i interpretojnë ëndrrat shpesh duke iu referuar fjalorthëve të ëndrrave apo diskutimeve mes miqsh. Psh. ëndrra me ish-shefin tuaj, a ka të bëj me ankthin dhe ndjenjat ...
Lexo më shumë...

Kështu është të jesh e fiksuar pas perfeksionit!

Nje histori personale e lidhur me Crregullimin Obsesivo-kopmulsiv (OCD)Jo shume kohë më parë isha duke u përballur me momentet më të vështira të jetës sime, por në letër nuk dukej aspak ashtu. Sapo kisha përfunduar një turne kombëtar për librin tim të parë, “The Crowdsourceress”  dhe çdo gjë po ...
Lexo më shumë...

Si është të kesh ankth dhe depresion njëkohësisht?

“Jetesa me ankthin dhe depresionin është një luftë e vazhdueshme me veten”Njerëz të cilët jetojnë me ankthin dhe depresionin njekohësisht e ndajnë këtë eksperiencë me të tjerët... Depresioni dhe ankthi  shfaqin secili simptomat e tyre. Sikur të mos mjaftonte fakti se jetesa me njërën prej tyre ...
Lexo më shumë...

4 fazat e zhvillimit të fëmijës – në këndvështrimin e një mamaje.

Djali im dy vjeçar dhe unë po pushonim së bashku dhe papritur ai ndaloi së ledhatuari fytyrën time dhe më qëlloi në sy dhe më pas më thumboi. U trondita shumë dhe e ekzagjerova pak dhimbjen time për ta bërë të kuptonte se po më lëndonte, më pas i kapa duart e tij dhe e pashë në sy duke i thënë “Nuk ...
Lexo më shumë...

Është thjesht një frikë apo fobi?

Nga ndryshon frika nga fobia? Frika na mbron nga rreziku, ndërkohë që fobitë nuk kanë të bëjnë aspak me rrezikun. Fobia përcaktohet si një frikë intense dhe irracionale gjatë përballjes me një situatë, aktivitet ose objekt të caktuar. Fobia është e shoqëruar me ankth, të cilin ju nuk jeni në ...
Lexo më shumë...

A ndikon dieta në shëndetin mendor?

Shumë studime kanë treguar se personat obezë kanë më shumë probabilitet të bëjnë depresion. Megjithatë, ende është e paqartë pse dhe cilat janë mekanizmat e saktë biologjikë që lidhin obezitetin me depresionin. Një grup studiuesish nga Universiteti i Glasgow në Mbretërinë e Bashkuar në bashkëpunim ...
Lexo më shumë...

Melatonina si rregullues gjumi tek fëmijët me autizëm.

Përdorimi i Melatoninës me efekt të zgjatur përmirëson gjumin tek fëmijët me Çrregullim të Spektrit Autik (ASD) dhe shoqërohet jo vetëm me përmirësimin e sjelljeve eksternalizuese te fëmijët, por gjithashtu me një përmirësim të cilësisë së jetës për prindërit. Këto ishin rezultatet e dy studimeve ...
Lexo më shumë...

Fëmijët te cilëve u lexohet kanë një avantazh prej “1 milion fjalësh” nga bashkëmoshatarët e tyre.

Rezultatet e këtij  studimi do t’ju nxisin edhe më shumë dëshirën për t’u ulur dhe për të lexuar sa më shumë libra me fëmijën tuaj. Leximi që ju bëni për fëmijët tuaj është diçka e paçmueshme për njohuritë e tyre dhe ky studim i ri e konfirmon këtë gjë. Fëmijët të cilëve u lexohen 5 libra në ...
Lexo më shumë...

Nga ndryshon OCD nga perfeksionizmi? Shpjegon Dr. Sonila Tomori.

A i organizoni me kujdes rrobat tuaja në dollap, ndoshta duke i ndarë sipas ngjyrave? Apo ndoshta mbani një kalendar të detajuar ku planifikoni çdo detaj të ditës tuaj?Termi "obsesiv", ose "ai/ajo ka obsesione", ose "ka ca fiksime" shpesh përmendet nëpër biseda, ndonjëherë duke iu referuar disa ...
Lexo më shumë...

Bullizmi në shkollë mund të ndikojë në të ardhmen

Një studim i ri ka treguar se fëmijët të cilët janë viktimë e bullizmit janë rreth 40% më shumë të rrezikuar për çrregullime të shëndetit mendor në moshën 20 vjeçare. Po ashtu, është parë se të rinjtë me histori bullizmi kanë 35% më pak gjasa të jenë të punësuar.Në këtë studim janë përfshirë 7000 ...
Lexo më shumë...

Sa kohë duhet të shpenzojnë fëmijët para ekranit?

Një studim i ri ka zbuluar se mjaftojnë dy orë para ekranit në ditë për të bërë fëmijët të sillen më keq kur arrijnë moshën pesë vjeçare.Fëmijët e vegjël që përdorin telefona dhe tableta për më shumë se dy orë në ditë kanë shtatë herë më shumë gjasa për të zhvilluar ADHD dhe pesë herë më shumë ...
Lexo më shumë...

Traumat e fëmijërisë rrisin rrezikun për depresion

Sipas zbulimit të një studimi të ri, traumat e fëmijërisë si pasojë e prindërimit të pakujdesshëm, mund të shkaktojnë dëmtime strukturore në tru dhe rrisin mundësinë për depresion të rëndë. Për herë të parë shkencëtarët kanë lidhur ndryshimet e stukturës së trurit me ngjarjet traumatike të ...
Lexo më shumë...

Historia e një gruaje me autizëm...

Unë “maskohem” kështu autizmi im nuk është i dukshëm për të tjerët...
Më poshtë është historia e një gruaje e cila ka bashkëjetuar me shenjat e autizmit për 35 vjet pa i dhënë dot një kuptim shqetësimeve të saj. Kjo histori na tregon se një njeri me autizëm mund të mos ketë asnjë nga ato shenja që jemi mësuar t`i shohim apo t`i dëgjojmë shpesh dhe sesi ato mund të ...
Lexo më shumë...

Nga ndryshojnë ankthi, frika dhe stresi?

Në ditët e sotme, në kohët moderne, koncepte të tilla si "ankth", "kam ankth", një ndjenjë ankthi më vjen", janë të zakonshme si pjesë e bisedave të përditshme që hasen rëndom në ambjente mjekësore dhe jo mjekëosre si ato shoqërore, në shkolla, në punë, në televizion etj.   Çfarë është ankthi? ...
Lexo më shumë...

Si ndikon cilësia e gjumit në jetën tonë të përditshme?

Si mund ta përkufizojmë gjumin? Studiues të shumtë kanë dhënë përkufizime të ndryshme në lidhje me gjumin. Por që të gjithë bien dakort kur e konsiderojnë gjumin si një gjendje rekurente, natyrale e trupit dhe mendjes, që karakterizohet nga ndryshimi i vetëdijes, frenim relativ i aktivitetit ...
Lexo më shumë...

Fëmijët e rritur në natyrë janë adultët e lumtur të së nesërmes.

Shendeti mendor - MIA Clinic
Fëmijët e rritur në natyrë bëhen te rritur më të lumtur. Kontakti me natyrën dhe përjetimi i hapësirave te saj të mbushura me dritë e gjelbërim, aty ku mund të ndjesh aromën e tokës dhe të kundrosh fluturimin e qetë të gjetheve në fllad, mund të qetësojë jetën tonë të furishme. Është sikur vetë ...
Lexo më shumë...

A mund të shfaqen sëmundjet mendore me probleme të sjelljes?

Crregullimet e sjelljes - MIA Clinic
Çfarë është Çrregullimi i Sjelljes? Është model kronik sjelljeje që i shkakton dëm të tjerëve e që thyen normat apo rregullat sociale Çrregullimi i sjelljes dhe sjellja antisociale tek fëmijët kanë keto karakteristika: Kryerje veprimesh dhe mbajtje qëndrimesh që nuk janë në ...
Lexo më shumë...

Nga ndryshon hiperaktiviteti nga ADHD?

ADHD - MIA Clinic
Çrregullimi i pamjaftueshmërisë së vëmendjes me hiperaktivitet (ADHD) karakterizohet nga prania e mungesës së vëmendjes, aktivitetit të tepruar dhe impulsivitetit.Pavëmendja i referohet stilit të sjelljes, përfshirë çorganizimin dhe mungesën e vazhdimësisë së më tepër sesa një procesi psikologjik, ...
Lexo më shumë...

Autizmi, si duhet ta dallojnë prindërit?

Autizmi - MIA Clinic
Çrregullimet e spektrit të autizmit mund të shfaqen ndryshe në individë të ndryshëm. Kryesisht, ato shfaqen si çrregullime të zhvillimit, të cilat ndikojnë në mënyrën se si fëmijët komunikojnë, sillen dhe bashkëveprojnë me të tjerët. Shenjat e para mund të shfaqen në periudha të ndryshme të ...
Lexo më shumë...

A janë tiket nervore një problem i zakonshëm i femijërisë?

Tiket nervore - MIA Clinic
Një djalë filloi të puliste kapakët e syve (hap e myll) kur ishte 5 vjec dhe disa muaj më pas filloi të kryente lëvizje jo rritmike të nofullës. Në moshën 7 vjeçare, pulitja e syve vazhdonte, ndërkohë që kryente edhe zhurmën e tërheqjes së hundëve dhe lëvizje të shpatullave. Në adoleshencë ai ...
Lexo më shumë...

Cilat janë shenjat më të zakonshme të depresionit?

Depresioni - MIA Clinic
Çrregullimet depresive janë sëmundje në të cilat ulja e vazhdueshme e humorit dhe mungesa e ndjenjës së kënaqësisë në jetë (anhedonia) janë tipare të dukshme dhe të qëndrueshme. Çrregullimet depresive ndahen në Depresion Madhor (që mund të ketë një episod të vetëm ose episode të përsëritura ...
Lexo më shumë...

Tags

A sherohet Anoreksia Nervore?adhdADHD ne Moshe te rriturADHD shqipADHD te te rrituritAdoleshencaAdoleshentetAdoleshentet dhe rrjetet socialeAkthiAlkolialkoolizmiAlprazolamiAnksiolitiketankthiAnkthi dhe DepresioniAnkthi dhe femijetAnkthi gjate pandemiseAnkthi I ndarjesAnkthi ne puneAnkthi nga CoronavirusiAnkthi pas lindjesAnkthi te femijetAnoreksia nervoreAntidepresantetantidepresantet e rinjASDAspekti gjenetikAtak ankthiautizmiautizmi ne shqiperiautizmi shenjatautizmi shkaqetautizmi simptomatautizmi te te rrituritBarnat antidepresiveBenzodiazepinatBertitja ndaj femijevebullizmiCfare eshte anoreksia nervore?Cfare eshte melatoninaCfare mund te jete e demshme per femijet?Check-up Shendeti MendorCiklotimiaCoronavirusCovid 19COVID-19crregullim humoricrregullimet e gjumitCrregullimet e pershtatjescrregullimet e sjelljesCrregullimet e spektrit te autizmitÇrregullimet e të foluritCrregullimet obsesive-kompulsiveCrregullimi bipolarCSADeluzionetDemtime organike te truritDepresiondepresionidepresioni madhorDepresioni pas lindjesDepresioni postpartumDepresioni te adoleshentetDiagnostikimidiagnostikimi i vone i autizmitDiazepamiDieta dhe DepresionidisomniaDistancimi fizikDistancimi socialDperesioniEfektet anesore te XanaxitEfektet e pagjumesiseEkraneEmocione PositiveEmocionetEndrratEntuziazemFarmakogjenetikaFazat e zhvillimit te femijeveFemijafemije agresivFemije agresiveFemije hiperaktivfemije i dhunshemFemije inteligjenteFemije me skizofrenifemije te abuzuarFemije te lumturFemije te pabindurfemije te pavemendshemFemije te turpshemFemijetFemijet dhe adoleshentetFitonutrientetFlora bakterialeFlora bakteriale dhe depresioniFobiafrikaFunksionet ekzekutiveFunksioni konjitivGabimet gjate prinderimitGezimGjenetikaGrupi shoqerorGuret themeltareHiperaktivitetihiperaktiviteti te femijethipersomniahistoria e nje gruaje me autizemhumbja e interesitHumbja e peshesHumbje kujteseI porsalinduriI rrituriImazhe te dhunshme ne videoImitimimpulsivitetiInatIndividiIndividualitetiinsomniaIrritimKariereKlaustrofobiaKonsulta e psikiatritKonsulta e psikologutKonsulte psikiatriKonsulte psikologuKoronavirusKufizimi i ushqimitKujtesaLindja CezarianeLlojet e antidepresivevelodhjeLojrat per femijeLorazepamiLuhatje humoriLumturiaMakthetManiaMarrja e vendimeveMbajtja e makesMedia SocialeMelatoninaMelatonina per ansiaMelatonina shqipMenaxhimi I kohesMenopauzaMesimi ne klaseMesimi OnlineMikrobiotaMjekesia PrecizeMjekimiMjekimi i Anoreksise nervoreMjekimi per ankthinMjekimi psikiatrikMungesa e kohesmungesa e perqendrimitMungesa e perqendrimit te femijetmungesa e vemendjesMungesa e vemendjes te femijetMungese vemendje tek femijetMutizmi selektivNdikimi i rrjeteve socialeNdryshime e humoritNdryshimet e humoritNeuropharmagenNGSNjerez toksikObezitetiOCDOrganizimipagjumesiaPandemiaparasomniaPavetedijePerballja me ankthinPerballja me stresinPerfeksionizmiPerjetimi i termetit nga femijetPerqendrimiPeshaPresioni i shoqerisePrinder te qetePrinderimi protektivPrinderitProbleme te shendetit mendorpsikiaterPsikologuPsikoterapiapyetesor mbi depresioninReagimi psikologjikRozmarinaRritja fisikeRrjetet socialeshendeti mendorShendeti publikShenjat e ankthitShenjat e autizmitshenjat e depresionitShkaqet e anoreksiseShkaqet e autizmitShperqendrimiSi te perballosh ankthinSimptomat e ankthitSimptomat e anoreksiseSimptomat e depresionitSimptomat fizike te depresionitSimptomat psikiatrike te COVID-19Sindroma TouretteSjellej toksikeSjelljaSjellja e adoleshenteveSjellje agresiveSkizofreniaStigmastresiStresi kronikStresi ne puneStresi te femijetTakifilaksiaTë folurit te fëmijëtTe mbajturit mendTe rinjteTerapia okupacionaleTerapistTestet gjenetikeTesti i inteligjencesThe social dilemmatiket nervoretrajtimi i depresionittrajtimi per depresioninTraumat gjate rritjestraumat te femijetTrupiTruriVaresia nga barnatVenia ne lojeVesetVeshtiresi ne perqendrimVetekontrolliVetendergjegjesimiVetmiaWESWGSXanaxiZemerim i pakontrolluarZhvillimi I femijesZhvillimi i femijeve