Shëndeti Mendor

Cfarë do të thotë të kesh probleme me funksionet ekzekutive?

Çfarë janë funksionet ekzekutive?Funksionet ekzekutive janë një tërësi aftësish mendore shumë të rëndësishme. Ato rregullojnë mënyrën se njerëzit proçesojnë informacionin, mbajnë mend, marrin vendime, reagojnë ndaj situatave të ndryshme dhe menaxhojnë kohën. Problemet me funksionet ekzekutive mund ...
Lexo më shumë...

Anoreksia Nervore Trajtimi dhe Shërimi -Pjesa 3

Një profesionist i shëndetit mendor do të hartojë një plan për të adresuar të gjithë nevojat e veçanta të personit. Do të nevojitet një ekip specialistësh që do të ndihmojnë personin që të kapërcejë sfidat fizike, emocionale, sociale dhe psikologjike me të cilat po përballen.Strategjia përfshin:...
Lexo më shumë...

Anoreksia Nervore nga Shkaqet te Diagnoza – Pjesa 2

Shqetësimet në lidhje me peshën dhe format trupore janë shpesh tipare të anoreksisë nervore, por mund të mos jenë shkaku kryesor. Ekspertët nuk dinë ende të thonë se cili është saktësisht shkaku, por faktorët gjenetikë, mjedisor, biologjik dhe të tjerë mund të luajnë një rol të rëndësishëm.Disa ...
Lexo më shumë...

Check-up në Shëndetin Mendor

Shumica e njerëzve nuk i japin të njëjtën rëndësi një kontrolli të shëndetit mendor siç do të bënin për një kontroll fizik.Një arsye madhore për këtë është se ndërsa praktikisht të gjithë ndihen rehat kur shohin mjekun e tyre të familjes të paktën çdo vit, ekziston një paragjykim negativ që lidhet ...
Lexo më shumë...

Antidepresivët e rinj: Efektet dhe rreziqet

Depresioni është shkaku më i zakonshëm i invaliditetit në botë. Mundësitë janë të larta, që ju ose dikush që ju njihni të përjetojë për një periudhë kohore gjëndje depresive, që ndikon në punën tuaj apo në jetën tuaj shoqërore dhe familjare. Përafërsisht 2 në 3 njerëz me depresion do të përjetojnë ...
Lexo më shumë...

Çrregullimi bipolar - Cilat janë shenjat madhore?

Çrregullimi bipolar - Cilat janë shenjat madhore?
Çrregullimi bipolar karakterizohet nga luhatjet e fuqishme të humorit prej depresionit në mani.Kur mund të dyshojmë për praninë e çrregullimit bipolar?Nëse përjetoni periudha të fuqishme depresioni të pasuara këto nga periudha ngazëllimi dhe energjie të shtuar apo ndryshe e quajtur mani.Nëse dikush ...
Lexo më shumë...

Të ndihmosh një mik me depresion

Më poshtë po tregojmë historinë e një djali amerikan, depresionin e tij dhe përballjen me të. Kam luftuar me depresionin që në shkollën e mesme. Mbaj mend që ndihesha vetëm pasi të gjithë miqtë e mi vendosën të mos më flisnin më. Ndjeva një boshllëk brenda meje që nuk do të zhdukej. Ndonjëherë, ...
Lexo më shumë...

Një përmbledhje rreth menopauzës dhe depresionit

Çfarë është menopauza?Menopauza është periudha në jetën e një gruaje gjatë së cilës ndalon cikli menstrual, me shumë mundësi atëherë kur vezoret (ovaret) ndalojnë së prodhuari estrogjen. Mungesa e ciklit për 12 muaj rresht (në mungesë të shkaqeve të tjera të dukshme) është kriteri kryesor për të ...
Lexo më shumë...

Çfarë është Çrregullimi i Përshtatjes?

 Për më tepër se 50 vjet, klinicistët kanë përdorur termin çrregullim përshtatjeje për të përshkruar njerëzit, të cilët hasin vështirësi në përballjen me një situatë të caktuar stresuese ose një rrethanë që shkakton stres vazhdimisht.Çrregullimet e përshtatjes janë diagnozat më të zakonshme në ...
Lexo më shumë...

7 simptoma fizike që vërtetojnë se depresioni nuk është thjesht ‘në kokën tuaj’

Ne nuk e lidhim shpesh depresionin me dhimbjen fizike, por studimet tregojnë se kjo sëmundje mendore dhemb vërtet.Depresioni dhemb. Ndërkohë që ne shpesh lidhim sëmundjet mendore me dhimbjen emocionale si mërzitja, të qarit dhe ndjenja të mungesës së shpresës, studimet tregojnë se depresioni mundet ...
Lexo më shumë...

A mund të përdorni një antidepresiv për të kaluar një periudhë të vështirë?

Përpara se të filloni të merrni barna antidepresive për një periudhë kalimtare, kini parasysh rreziqet që ndërmerrni.Mund të mendoni se përdorimi i një antidepresivi përkohësisht mund t’iu ndihmojë përgjatë një periudhe sfiduese, siç mund të jetë zija, stresi i tejskajshëm apo sëmundjet e rënda. ...
Lexo më shumë...

Si ndikon flora bakteriale në depresion?

Më shumë se rreth 1kg baktere popullojnë zorrët tona, e barazvlefshme kjo me peshën e gjithë trurit si dhe në zorrë ka më tepër organizma se sa ka qeliza në trupin e njeriut. Larmishmëria e gjeneve në bakteriet e zorrëve tona është rreth 100 herë më e madhe se sasia e gjenomës së njeriut. Prandaj ...
Lexo më shumë...

I inatosur gjatë gjithë kohës? Problemi yt mund të jetë depresioni.

Sipas psikiatërve, nervozizmi është një shenjë e nënvlerësuar dhe pak e njohur e depresionit.Të gjithë mund të mendojmë se ditët e sotme janë kthyer në më të vështira se dikur, jeta është më dinamike dhe problemet të cilat hasim janë nga më të ndryshmet, ndaj dhe është shumë e natyrshme që ...
Lexo më shumë...

Shëndet i mirë mendor nuk do të thotë të jesh i lumtur gjithë kohën

Është mirë të ndjesh ato që ndjen.Mesohu t`í ndjesh emocionet e tua!Kur shkon te psikiatri, psikologu, seanca nuk fillon me fjalët:‘A jeni i/e lumtur?”  Si rregull pyetjet janë rreth shqetësimeve: ‘A jeni i mërzitur? A ndiheni depresiv? Cfarë nuk shkon me ju? Por asnjë terapist nuk përpiqet që të ...
Lexo më shumë...

Vetmia dhe monotonia mund të tkurrin trurin

Shumë gjëra rrudhen dhe tkurren në të ftohtë. Sidomos ekstremitetet e njeriut, si gishtat e këmbëve dhe të duarve. Por edhe truri mund të përjetojë tkurrje, të paktën sipas studimit të botuar së fundmi në The New England Journal of Medicine.Për studimin e tyre, shkencëtarët amerikanë dhe ata ...
Lexo më shumë...

Ciklotimia: A janë ndryshimet tuaja të humorit normale - apo ka diçka më shumë?

A ndodh ndonjëherë që ndryshimet e humorit t’ju kapin pa ndonjë shkak të dukshëm? Ndoshta nuk janë aq ekstreme sa luhatjet drastike të humorit në çrregullimin bipolar, por nëse ato shkaktojnë një problem të vazhdueshëm në jetën tuaj, ju mund të vuani nga ciklotimia, kushuriri më i zbutur dhe më i ...
Lexo më shumë...

A është depresion apo është ankth?

Shkalla e lartë e mbivendosjes dhe e ngjashmërive të simptomave e bën të vështirë vendosjen e diagnozës. Por, në të ardhmen, kjo mund të mos ketë shumë rëndësi.Ku mbaron ankthi dhe fillon depresioni?Në 2017, Organizata Botërore e Shëndetit vlerësoi se 4,4% e popullsisë në botë – më shumë se 300 ...
Lexo më shumë...

Ndjeni se antidepresantët nuk po funksionojnë më? Ja çfarë mund të ketë ndodhur.

Depresioni është një çrregullim kompleks i humorit i cili shkaktohet nga shumë faktorë të ndryshëm. Thënë kjo, ka një milion arsye që ju të mendoni se ju janë rikthyer simptomat ose që ato janë përkeqësuar edhe pse mjekimi e ka mbajtur humorin tuaj të qëndrueshëm. Sipas të dhënave më të fundit në ...
Lexo më shumë...

Përdorimi i tepërt i mediave sociale, faktor risku për depresionin tek adoleshentët

Studime të reja tregojnë se përdorimi i tepërt i rrjeteve sociale mund të jetë tepër ndikues në shëndetin mendor të adoleshentëve. Sa më shumë të përdoren mediat sociale aq më i lartë është risku për depresion. Sipas një studimi të kryer nga Universiteti i Montrealit koha e shpenzuar përgjatë një ...
Lexo më shumë...

Si të përballemi me ankthin në punë?

Falë teknologjisë që e ka bërë më të thjeshtë marrjen e punës me vete në shtëpi, orët standarte të punës 8 me 4 pothuajse nuk ekzistojnë më. Kombinuar ky fenomen me udhëtimet e gjata të punës dhe orët më të gjata në punë bën që ne të kalojmë pjesën më të madhe të javës sonë duke lundruar në email e ...
Lexo më shumë...

Si është të kesh ankth dhe depresion njëkohësisht?

“Jetesa me ankthin dhe depresionin është një luftë e vazhdueshme me veten”Njerëz të cilët jetojnë me ankthin dhe depresionin njekohësisht e ndajnë këtë eksperiencë me të tjerët... Depresioni dhe ankthi  shfaqin secili simptomat e tyre. Sikur të mos mjaftonte fakti se jetesa me njërën prej tyre ...
Lexo më shumë...

A ndikon dieta në shëndetin mendor?

Shumë studime kanë treguar se personat obezë kanë më shumë probabilitet të bëjnë depresion. Megjithatë, ende është e paqartë pse dhe cilat janë mekanizmat e saktë biologjikë që lidhin obezitetin me depresionin. Një grup studiuesish nga Universiteti i Glasgow në Mbretërinë e Bashkuar në bashkëpunim ...
Lexo më shumë...

Bullizmi në shkollë mund të ndikojë në të ardhmen

Një studim i ri ka treguar se fëmijët të cilët janë viktimë e bullizmit janë rreth 40% më shumë të rrezikuar për çrregullime të shëndetit mendor në moshën 20 vjeçare. Po ashtu, është parë se të rinjtë me histori bullizmi kanë 35% më pak gjasa të jenë të punësuar.Në këtë studim janë përfshirë 7000 ...
Lexo më shumë...

Fëmijët e rritur në natyrë janë adultët e lumtur të së nesërmes.

Shendeti mendor - MIA Clinic
Fëmijët e rritur në natyrë bëhen te rritur më të lumtur. Kontakti me natyrën dhe përjetimi i hapësirave te saj të mbushura me dritë e gjelbërim, aty ku mund të ndjesh aromën e tokës dhe të kundrosh fluturimin e qetë të gjetheve në fllad, mund të qetësojë jetën tonë të furishme. Është sikur vetë ...
Lexo më shumë...

Cilat janë shenjat më të zakonshme të depresionit?

Depresioni - MIA Clinic
Çrregullimet depresive janë sëmundje në të cilat ulja e vazhdueshme e humorit dhe mungesa e ndjenjës së kënaqësisë në jetë (anhedonia) janë tipare të dukshme dhe të qëndrueshme. Çrregullimet depresive ndahen në Depresion Madhor (që mund të ketë një episod të vetëm ose episode të përsëritura ...
Lexo më shumë...

Etiketa

A sherohet Anoreksia Nervore?adhdADHD ne Moshe te rriturADHD shqipADHD te te rrituritAdoleshencaAdoleshentetAdoleshentet dhe rrjetet socialeAkthiAlkolialkoolizmiAlprazolamiAnksiolitiketankthiAnkthi dhe DepresioniAnkthi dhe femijetAnkthi gjate pandemiseAnkthi I ndarjesAnkthi ne puneAnkthi nga CoronavirusiAnkthi pas lindjesAnkthi te femijetAnoreksia nervoreAntidepresantetantidepresantet e rinjASDAspekti gjenetikAtak ankthiautizmiautizmi ne shqiperiautizmi shenjatautizmi shkaqetautizmi simptomatautizmi te te rrituritBarnat antidepresiveBenzodiazepinatBertitja ndaj femijevebullizmiCfare eshte anoreksia nervore?Cfare eshte melatoninaCfare mund te jete e demshme per femijet?Check-up Shendeti MendorCiklotimiaCoronavirusCovid 19COVID-19crregullim humoricrregullimet e gjumitCrregullimet e pershtatjescrregullimet e shendetit mendorcrregullimet e sjelljesCrregullimet e spektrit te autizmitÇrregullimet e të foluritCrregullimi bipolarCSADeluzionetDemtime organike te truritDepresiondepresionidepresioni madhorDepresioni pas lindjesDepresioni postpartumDepresioni te adoleshentetDiagnostikimidiagnostikimi i vone i autizmitDiazepamiDieta dhe DepresionidisomniaDistancimi fizikDistancimi socialDperesioniDr. Sonila TomoriEfektet anesore te XanaxitEfektet e pagjumesiseEkraneEmocione PositiveEmocionetEndrratEntuziazemFarmakogjenetikaFazat e zhvillimit te femijeveFemijafemije agresivFemije agresiveFemije hiperaktivfemije i dhunshemFemije inteligjenteFemije me skizofrenifemije te abuzuarFemije te lumturFemije te pabindurfemije te pavemendshemFemije te turpshemFemijetFemijet dhe adoleshentetFitonutrientetFlora bakterialeFlora bakteriale dhe depresioniFobiafrikaFunksionet ekzekutiveFunksioni konjitivGabimet gjate prinderimitGezimGjenetikaGrupi shoqerorGuret themeltareHiperaktivitetihiperaktiviteti te femijethipersomniahistoria e nje gruaje me autizemhumbja e interesitHumbja e peshesHumbje kujteseI porsalinduriI rrituriImazhe te dhunshme ne videoImitimimpulsivitetiInatIndividiIndividualitetiinsomniaIrritimKariereKlaustrofobiaKlinika MIAKonsulta e psikiatritKonsulta e psikologutKonsulte psikiatriKonsulte psikologuKoronavirusKufizimi i ushqimitKujtesaLindja CezarianeLlojet e antidepresivevelodhjeLojrat per femijeLorazepamiLuhatje humoriLumturiaMakthetManiaMarrja e vendimeveMbajtja e makesMedia SocialeMelatoninaMelatonina per ansiaMelatonina shqipMenaxhimi I kohesMenopauzaMesimi ne klaseMesimi OnlineMikrobiotaMjekesia PrecizeMjekimiMjekimi i Anoreksise nervoreMjekimi per ankthinMjekimi psikiatrikMungesa e kohesmungesa e perqendrimitMungesa e perqendrimit te femijetmungesa e vemendjesMungesa e vemendjes te femijetMungese vemendje tek femijetMutizmi selektivNdikimi i rrjeteve socialeNdryshime e humoritNdryshimet e humoritNeuropharmagenNGSNjerez toksikObezitetiobsesioniOCDOrganizimipagjumesiaPandemiaparasomniaPavetedijePerballja me ankthinPerballja me stresinPerfeksionizmiPerjetimi i termetit nga femijetPerqendrimiPeshaPresioni i shoqerisePrinder te qetePrinderimi protektivPrinderitProbleme te shendetit mendorpsikiaterPsikologuPsikoterapiapyetesor mbi depresioninReagimi psikologjikRozmarinaRritja fisikeRrjetet socialeshendeti mendorShendeti publikShenjat e ankthitShenjat e autizmitshenjat e depresionitShkaqet e anoreksiseShkaqet e autizmitShperqendrimiSi te perballosh ankthinSimptomat e ankthitSimptomat e anoreksiseSimptomat e depresionitSimptomat fizike te depresionitSimptomat psikiatrike te COVID-19Sindroma TouretteSjellej toksikeSjelljaSjellja e adoleshenteveSjellje agresiveSkizofreniaStigmaStilet e prinderimitstresiStresi kronikStresi ne puneStresi te femijetTakifilaksiaTë folurit te fëmijëtTe mbajturit mendTe rinjteTerapia okupacionaleTerapistTestet gjenetikeTesti i inteligjencesThe social dilemmatiket nervoretrajtimi i depresionittrajtimi per depresioninTraumat gjate rritjestraumat te femijetTrupiTruriVaresia nga barnatVenia ne lojeVesetVeshtiresi ne perqendrimVetekontrolliVetendergjegjesimiVetmiaWESWGSXanaxiZemerim i pakontrolluarZhvillimi I femijesZhvillimi i femijeve